Hopp til hovedinnholdet

angst for bakterier, vasker hendene ofte og blir rød og tørr.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg visste ikke helt hvor dette spørsmålet skulle hen, men jeg tror det handler om det psykiske. Jeg har gått til psykolog før, for jeg har angst mot bakterier. Det skjedde for lenge siden, og nå er det litt bedre, men hendene mine er veldig tørre. Alle legger merke til det og det er ubehagelig og jeg prøver å bruke håndkrem, men det blir bare ille igjen. Det er på hånda og oppover armen. Det er ubehagelig å vri på armen og jeg får sår på dem. Tror også jeg har unormalt mye hår på dem, fordi jeg har vasket bort det laget som skal beskytte mot bakterier eller noe. Og jeg vasker fortsatt hendene mye og ofte. Det er så ubehagelig, men jeg greier ikke å stoppe! Hva skal jeg gjøre? Tusen millioner takk hvis dere svarer!! :) Hilsen jente med røde hender.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det du forteller om høres ikke så lett ut for deg. Det kan virke som du plages av ubehagelige tanker eller føler at det ting (vasking) som du bare må gjøre om og om igjen.

Er det slik at du egentlig vet at dette er urimelig, men likevel ikke tør å overse tankene eller la være å vaske deg? Da kan det hende du sliter med noe som kalles for tvangslidelse, eller OCD.

Det er god hjelp å få for det du sliter med, og det er viktig at du får den hjelpen som har vist seg å fungere best. Du kan snakke med legen din, helsesøster på skolen eller noe som heter helsestasjon for ungdom. Fortell dem det du sliter med, og be om hjelp til å finne ut om du trenger å bli henvist til behandling for det. Kanskje kan du komme tilbake dit du fikk hjelp sist gang?

Du kan lese artikkelen nedenfor om tvangslidelse. Hvis du kjenner deg igjen i det er det viktig at du får riktig hjelp. 

Heldigvis finnes det behandling som heter ERP som hjelper de fleste som sliter med slike ting som du forteller om. Det jobbes med å lage tilbud (som kalles for OCD-team) over hele landet slik at god hjelp skal være tilgjengelig for alle. Sjekk med legen din om det er et sånt team i nærheten av der du bor.

Lykke til videre, håper dette var til nytte og at du finner god hjelp videre.

hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser