Hopp til hovedinnholdet

redd for at noe skal skje moren min og har et vanskelig forhold til far.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei moren min skal til Spania i neste uke med skolen sin det sårer meg jeg syns livet mitt er noen faenskap jeg er glad i moren min er en mammadalt jeg er redd for at flyet skal styrte da kommer jeg til å ta livet mitt å drikke meg i hjel å ønsker at faren min ikke lever lenger vil flytte langt vekk ønsker å finne meg en jente som er øm og snill som jeg kan reise på ferie med jeg er skikkelig lei meg og har mange dumme tanker for faren min dere må hjelpe meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Det er leit at du har det slik som du beskriver. Det er nok ikke lett for deg å være i en alder der man egentlig skal være ferdig med å være så tett knyttet til sine foreldre, men samtidig foretrekke å ha mor så tett til stede. Det virker å plage deg i hverdagen at du har det sånn, og da er det riktig å be om hjelp til å takle det.

Du virker å engste deg mye for din mor når hun ikke er til stede. Jeg vet ikke hva dette kommer av, men ofte kan det hjelpe å fortelle om det man er redd for. Klarer dere å ha samtaler om de tingene som du skriver til oss med, eller holder du det for deg selv? Hvis du vil ha tips til hvordan du kan snakke med foreldrene dine om vanskelige ting kan du se her.

Uten å kjenne deg og familien bedre er det vanskelig å gi deg så mye innspill på det vonde forholdet du beskriver til faren din. Jeg vet ikke hva det kommer av, men regner med at du har dine grunner for å ordlegge deg slik du gjør. Det kan være fint å få hjelp fra familievernkontoret dersom dere strever med relasjoner innad i familien. Dit kan man ringe selv og da blir man satt på venteliste. 

 

Hvis du føler det hadde vært ok å snakke med en som er utenfor familien om det som plager deg nå, så kunne du ha bedt om en time hos legen din. Da kan du si at du er bekymret for å være borte fra moren din samtidig som du ikke virker å ha det greit med din far. Legen vet hvilken hjelp som finnes i kommunen der du bor, og det kan være at legen henviser deg videre.

Du kan også prøve å gå på helsestasjon for ungdom der du bor, der vil du få snakke med helsepersonell som kan hjelpe deg med bekymringstankene og tristheten som du forteller om. 

Jeg vet ikke om du har tanker om selvmord, men siden du kommer inn på det i det du skriver, vil jeg råde deg til å lese mer her hvis dette er et aktuelt problem for deg.

Du kan få tips til hva du kan gjøre for å jobbe med negative tanker og følelser i artiklene nedenfor. Der står det også litt om temaet kjæreste som du nevner. Det er vondt å savne å ha noen å være sammen med. Stol på deg selv og minn deg selv på at det kan ta tid å finne den rette, men ikke gi opp!

Hvis du har lyst å snakke anonymt med noen kan du ringe 116 123, det er hjelpetelefonen til mental helse. Det er åpent hele døgnet og koster ikke noe. 

Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Å ikke ha kjæreste

ikke kjæreste (colourbox.com)

For mange er det rett og slett ikke rett å ha kjæreste. Kanskje er det bare ikke rett tidspunkt, kanskje har man ikke tid, eller kanskje man bare liker friheten med å være singel!?

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser