Hopp til hovedinnholdet

Jeg har blitt mobbet hele ungdomsskolen. Nå er jeg helt utslitt. Jeg prøver å være beinhard og holde maska. Nå har jeg hele tiden en stor klump i brystet og bare gråter. Hvordan kan skolehverdagen bli bedre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei. jeg blir mobbet. Barneskolen var ikke så ille, men så kom ungdomskolen. 8 klasse var mitt verste år! å da sier jeg det aller verste. det er bare på skolen og bygda jeg bor i som er slik, vi er ikke noe stor bygd. i begynnelsen i 9ende begynte jeg å kutte meg selv, noen ganger har jeg satt på bandasje, å noen lurte va som skjedde, jeg svarte bare jeg datt (fant opp en historie) jeg skulket mye i 9ende. så kom 10ende jeg gruet meg som f***! jeg har gråtet mange ganger på skolen på toalettet eller ute. i dag er jeg helt utslitt, det kjennes som en stor klump i brystet jeg bare har lyst å rive ut, men gråter bare. lærerne vet va som er men i 9ende sluttet jeg å snakke med lærerne om hvordan det går på skolen, for de bryr seg totalt ikke. Men det jeg lurer om er hvordan skal jeg takle skoledagen bedre? jeg prøver å være bein hard å holde maska men til og med gjør vondt. Hva kan jeg si og gjøre? jeg ar ingen på skolen, og jeg klare ikke å gjøre skolearbeid en gang.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 15 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Du forteller at du har blitt mobbet i flere år, men aller mest på ungdomsskolen. Du skriver at i begynnelsen ba du lærerne om hjelp, men det ble ikke bedre.Du har forsøkt med selvskading og skulking. Når du går på skolen gjør du deg beinhard i forsøk på å holde masken. Nå er du blitt helt utslitt og gråter mye. De som opplever mobbing kjenner seg nok igjen i det du skriver. Dessverre forekommer det mobbing. Det er svært alvorlig for den det gjelder.

Du lurer nå på hvordan du kan få skoledagen til å bli bedre. Forstår jeg deg rett har du det bra hjemme. Du bor i en liten bygd, dette kan gjøre det mer utfordrende for din del.

Skolearbeidet får du ikke til skriver du. Personer som er utsatt for mobbing føler et så stort ubehag at de vil ha betydelige reduserte forutsetninger for å konsentrere seg om skolefag. All energi går på en måte til å forsøke å holde masken og å gråte, slik du beskriver. Er man lei seg tappes man for krefter.

Det er viktig at lærerne fortsatt forsøker å finne gode løsninger slik at du ikke opplever mobbing. Skolen har plikt til å hjelpe deg.

I tillegg til lærere, rådgiver og rektor så finnes det andre instanser som kan hjelpe deg. PPT kan finne ut om du har andre grunner for å ikke få til skolefagene. Det kan for eksempel være lese, skrive, matte og/eller språkvansker.BUP vil også kunne hjelpe deg slik at du får styrket selvfølelsen og selvtilliten. Personer som har blitt mobbet vil ofte ha stor nytte av å få hjelp av en psykolog. Det er viktig å snakke med noen om hvordan du har det. Foreldrene dine bør hjelpe deg slik at du kan få denne hjelpen.

Hva kan du gjøre selv? Det er viktig å gjøre ting man liker og klarer bra. Dette for å få økt selvtillit og for å oppleve noe som gir deg glede. Tenk over om det er noe du kan gjøre på fritiden som du kan trives med. Ofte er det gjennom felles interesser at man får venner. Liker du å danse, ri på hest, kampsport, strikke, tegne etc. Finnes det et kurs for det du liker der du bor? Det går også an å melde seg inn i et politisk parti eller Natur og ungdom. Har du en gudstro kan kirken være et fint sted. Får du det bedre på fritiden vil dette ofte påvirke skolehverdagen positivt.

Det er også viktig å ha det koselig med familien sin. Foreldre, søsken, søskenbarn, tanter og onkler og besteforeldre vil i enkelte faser av livet være de viktigste du har. Dere kan også gjøre fine ting sammen som å se film, lage mat, dra på utflukter etc. Familien kan man som regel stole 100 % på. Når man ikke har det godt med venner er det viktig å ha det godt med familien. Du bør være åpen om dine vansker til foreldrene dine.

Føler du at du ikke får den støtten du trenger hjemme kan barnevernet hjelpe deg. Du kan selv kontakte dem. Barnevernet vil kunne hjelpe deg til å få en bedre hverdag.

Slik jeg vurderer etter å ha lest det du skriver bør du ha fokus i første omgang på å få hjelp av BUP. Du må da sammen med dine foreldre kontakte fastlegen som kan henvise deg til BUP. Disse anbefalingene er basert på dine triste følelser, at du gråter og handlinger at du selvskader deg.

Ønsker deg alt godt videre!

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem mobber?

Gutt blir utesengt (colourbox.com)

Mobbere har gjerne et eller flere kjennetegn til felles, og vi har listet opp disse nedenfor. Vær likevel oppmerksom på at vår liste kun peker på hovedtendenser, og i enkelte tilfeller kan bildet av mobberne være annerledes.

Les mer

Få slutt på mobbingen!

Jente holder opp hånda som stopp (colourbox.com)

Det er ikke din egen skyld eller deg det er noe galt med. Ingen har rett til å plage andre!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing