Hopp til hovedinnholdet

Jeg tenker stygge ting om meg selv hele tiden. Det er kroppen min jeg ikke er fornøyd med. Jeg blir kalt stygge ting av andre. Kanskje livet bare ikke er for alle. Hjelp meg!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er så lei av å gå alene. Jeg er lei av å bli kalt stygge ting; stygg, feit, monster. Jeg er fryktelig lei av livet. Det føles ut som om jeg er verdiløs. Selv om jeg vet jeg er det. Jeg vet jeg er flink i masse ting, f.eks turn. Jeg vet det. Men tror ikke på det. Hver dag er en tøff kamp. Kamp mot de skrekkelige physiske tankene. Lei av å være den "feite". Jeg er 165 høy, og veier ca 67 kilo. Ufattelig mye. Jeg vet. Jeg har forstått. Jeg vet jeg er feit, eller kanskje ikke? Jeg har kvinnelige former, og den tynneste midjen. Men selv kaller jeg meg selv hvalross. Som "vennene" mine, og familien min gjør. Dette plager meg så fælt, så skrekkelig mye! Går ikke en eneste dag uten jeg tenker på hvor feit jeg er. Selv med former og muskler. Anoreksien er i bakhodet mitt hele tiden. Hva skal jeg gjøre meg livet mitt? Snakke med mamma? Nei! Snakke med BUP? Aldri mer, tørr ikke å nevne det engang. Helsesøster? ALDRI Kanskje livet bare ikke er for alle. Hjelp meg:(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Du skriver at du føler deg ensom. At de du har som venner kaller deg stygge ting. Familien din kan også uttrykke seg negativt om kroppen din. Det kan virke ut i fra det du skriver at det er deg selv som er verst i å tenke dårlige tanker om deg selv. Det er spesielt i forhold til kroppen din og hvordan den ser ut du beskriver som et sårt og stort problem.

I det du skriver opplever jeg at du også klarer å finne noe positivt. Du er flink i turn, har muskler og en kvinnelig fasong med smal midje.

Det kan virke som du tidligere har fått hjelp av BUP, noe du ikke ønsker igjen. Du lurer på om helsesøster eller mamma kan hjelpe deg slik at du slipper å ha så dårlige tanker om deg selv hele tiden. Du uttrykker at du ikke i utgangspunktet ser det som fint å snakke med dem.

Først vil jeg fortelle deg at det er nok flere som kjenner seg igjen i det du skriver. Du er trolig midt i puberteten, kroppen er i stor forandring, følelsene og tankene er også påvirket av hormoner som nå blomstrer for fult. Dette er en krevende tid for de fleste. Humøret kan variere stort og raskt. Fra å føle seg god nok til å være helt på bunn og verdiløs slik du nevner.

Det at du har klart å skrive fine ting om deg selv gjør at jeg får lyst til å vise deg en metode til selvhjelp. Det er verdt et forsøk. Hvis du leser artikkelen som jeg legger ved, kan det være du får til å tenke oftere positivt. Hvis det er vanskelig å få det til så har du noe konkret du kan be om hjelp til. Da kan du kanskje få hjelp av din mor, helsesøster eller en behandler i BUP. Hvis du ikke var fornøyd med behandleren i BUP kan du si i fra at du ønsker en annen behandler å snakke med.

Jeg tenker også det er helt avgjørende for at du skal kunne tenke fine tanker om deg selv at familie og venner ikke sier stygge ting om kroppen din. Jeg anbefaler deg å si det klart å tydelig på en rolig måte at du ikke vil de skal si slike ting om deg som det de gjør. Vær åpen og si at dette sårer. Klarer du å si dette til din mor kan hun kanskje hjelpe deg slik at resten av familien ikke sier slike stygge utsagn.

Husk at alle er like mye verdt, og at du er god nok slik du er.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering