Hopp til hovedinnholdet

Pappa er psykisk syk og har blitt satt i fengsel. Jeg har blitt mobbet, føler meg ensom og har dårlig selvtillit. Jeg har gått til BUP i et år uten at det hjelper, nå har jeg slutta.

Jente 14 år
 

Spørsmål

jeg har en psykisk syk far, har opplevd vold hjemme, pappa har blit satt i fengsel og blit inlagt mens jeg så på, jeg har blitt mobbet utestengt. Er veldig ensom og har dårlig selvtillit HVA KAN JEG GJØRE? Jeg Snaker med helsesøster og sosial lærer på skolen og har gått til bup 1 år og slutta for 2 uker siden pga av at psykologen min sa at jeg ikke trengte å komme om jeg ikke følte at det hjelp meg, vi snakker om det samme heletiden og kommer ikke frem til noe! Barnevernet,helsesøster, sosial læreren min sir at di ikke kan gjøre noe når jeg har valgt vekk bup men det hjelp meg jo ikke!! Di sir at di tror jeg holder ut alene

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 14 år. Du opplever en smerte i livet som er vanskelig å takle. Etter et års behandling i BUP følte du at dette heller ikke gjorde hverdagen din lettere. Dette var grunnen til at du valgte å slutte å gå til BUP. Barnevernet, helsesøster og sosiallærer ønsker trolig at du fortsetter hos BUP.

Det er et faktum at din far er syk. Han tok feil valg her i livet som førte til at han havnet i fengsel. Selv om du snakker med en person i BUP så forandrer ikke dette på din fars situasjon. Det er svært vanskelig å føle seg trygg og glad så lenge far er i fengsel. Du opplever en sorg som påvirker deg i hverdagen.

I tillegg til vansker i ditt private familieliv har du opplevd mobbing. Når man er sårbar, redd og utrygg kan det fort skje andre vanskelige hendelser i livet. Det ene påvirker det andre. Selvtilliten daler i takt med vanskelige opplevelser.

Det kan være du har for store forventninger til hva BUP kan hjelpe deg med. Pappa er pappa uansett. Når du blir større og mer selvstendig vil du lettere kunne ta avstand fra hva faren din gjør. Du vil da kunne fokusere på deg selv og dine egne valg, mindre på dine fars valg her i livet. På denne måten vil du kunne bli sterkere i deg selv. Selvtilliten din vil kunne bli bedre.

Vi anbefaler alltid barn og unge å snakke med noen om situasjonen sin når den er vanskelig. Sorgen blir ikke mindre, men å dele sine tanker, si dem høyt er en hjelp i seg selv. En annen god måte er å skrive ned tankene sine. Det er svært krevende å lagre alt i hodet. Kreftene du bruker på å holde alt inne i deg selv vil kunne tømme deg for energi. Hvis du klarer å skrive det ned eller fortelle dine tanker til en person vil du få mer energi til å bruke på andre ting. Får du mer overskudd kan du fokusere mer på skolefag og hyggelige sosiale ting. Dette vil igjen føre til bedre selvtillit og selvfølelse. Får man bedre selvtillit og selvfølelse er det lettere igjen å være en hyggelig og interessant venn.

Kanskje du en periode kan snakke med personen i BUP litt sjeldnere? Kanskje du kan bytte behandler? Finn ut hvem du liker best å snakke med. Det er viktig å snakke, sette ord på det du føler og opplever.

Enkelte steder i landet er det mulighet for å delta i ungdomsgruppe, der også de andre har psykisk syke foreldre. Helsesøster vil vite om det finnes en slik gruppe der du bor. Dette er en fin måte å dele sine erfaringer på. Du vil da føle at dette gjelder flere en deg. Du vil også bli kjent med andre ungdommer. Det er fint med venner som har felles erfaring. Dere vil forstå hverandre godt.

Det kan være en god ting for deg å fokusere på hva som gjør deg glad. Hva liker du å gjøre? Trening, dans og musikk er aktiviteter som gir mye glede. Det er å anbefale at du fyller livet ditt med ting du trives med. Det å holde seg i fysisk god form er sundt for vår psykiske helse.

Det kan være du får det noe bedre hvis du vet mer. Hvis du får god informasjon om hvordan din far har det i fengselet, hva som gjøres der for at han skal klare å ta riktigere valg når han kommer ut av fengsel. De som er i fengsel får trening og samtaler slik at de skal fungerer bedre når de kommer ut. Får du denne informasjonen vil du føle at du har litt kontroll i situasjonen. Det vil gi deg håp om en bedre fremtid sammen med din far og familie. Dette er en viktig måte for deg å bli mer glad og trygg. Snakk med barnevernet hvem som kan gi deg slik informasjon. Det beste hadde vært hvis det var en som jobbet i fengselet med din far. På denne måten kan du få vite akkurat hvilken hjelp din far får. Det vil være viktig for deg.

Lykke til videre!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mor eller far i fengsel?

foreldre i fengsel (www.ffp.no)

Mange barn har foreldre som er i fengsel. Noen får ikke vite at mor eller far er i fengsel, andre vet om det, og tenker mye på det. Mange lurer på hvordan de skal få sagt det til venner og klassekamerater.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Politi
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om politi