Hopp til hovedinnholdet

Alle i familien er enige i at lillesøster på 10 år er et problem. Jeg føler meg uvel når de snakker bak ryggen hennes. For bare et par sekunder siden skrek lillesøster til meg og ønsket meg drept. Noen råd?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en jente på 16 år med to yngre søstre. Den minste på 10 år har vært et problem en stund, men vi har bare trodd det var en fase. Dessverre ser det ikke ut til å bli noe bedre. Hun skriker (utrolig høyt) snakker et forferdelig språk til oss og hun bruker ofte vold. For bare noen minutter siden skrek hun til meg og ønsket meg drept. Min familie er alle enige om at hun er et problem og jeg føler meg ofte uvel når de snakker bak ryggen hennes. Ingen vet at jeg sender dette spørsmålet, men jeg begynner å bli desperat. Hva skal jeg gjøre og hva kan familien gjøre? På skolen forteller de at hun er et englebarn, men hvorfor oppfører hun seg så forferdelig hjemme? Hun har fortalt et par ganger at hun føler seg oversette av familien sin, men et sekund etter tramper hun opp trappen og skriker. Noe som kan ha skylden er vår fars død pga. sykdom for noen få år siden. Noen gode tips eller råd?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 16 år. Takk for at du skriver til Ung.no,

Ut i fra det du skriver kan det virke som din søster har vansker med sin atferd og dette påvirker naturlig hele familien. Det er svært forståelig at dette er vanskelig å takle. Hvis familien takler dette dårlig vil atferden kunne bli mer omfattende. Det er lett for din søster å føle seg misforstått og lite verdt. De fleste familier som opplever at et familiemedlem begynner å slite psykisk på en aller annen måte vil håpe på at det gir seg snart. Det tar som regel noe tid før man søker hjelp i håp om at det løser seg av seg selv.

Psykologer hjelper barn med atferdsvansker. Hvis man søker hjelp vil man ofte oppleve at problemet løser seg på kortere tid en hvis man ikke søker hjelp. Perioden med disse vanskene kan bli kortet ned. Det føles også ofte godt å få hjelp da man blir tatt på alvor, og det virker positivt å jobbe mer målrettet mot å bli bedre.

Det som er anbefalt er at dine foreldre oppsøker fastlege. Fastlegen vil henvise til psykolog. Din søster behøver ikke nødvendigvis være med til fastlegen da det kan være sårt å sitte og høre på hvor ille hun oppfører seg. Det er lettere for dine foreldre å fortelle alt hvis ikke hun er med. Fastlegen kan avtale en egen time i etterkant hvis han ønsker å undersøke henne.

Det aktuelle stedet for å bli henvist er til BUP. Det legges her ved en artikkel om BUP.

Flott med søstre som bryr seg. Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser