Hopp til hovedinnholdet

Jeg har i perioder gått på samme skole som min kusine. Hun har blitt mobbet i alle år. Etter hvert fikk hun diagnosen selektiv mutisme. Jeg er så bekymret for henne. At mobbing kan gjøre dette.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et søskenbarn, jente. Hun er like gammel som meg og alt startet i 6 klasse. Eller egentlig før. Gikk på samme skole i 3 år, så flyttet jeg. Hun ble mobbet på bussen og via tlf. Slik fortsatte hun, ble mobbet for hennes nydelige blonde hår. Hun var/er kjempepen. Begynte igjen på den skolen i 6 klasse. D i slutten av 6 klasse ble hun mer og mer stille. Trakk seg unna og så trist på oss. Legene fant til slutt ut i starten av 7, at dette var selektiv mutisme. Hun er enda sånn å nå er jeg halvveis i 8 klasse. Vi går ikke på samme skole som henne. Er så bekymret for henne. Har sendt hyggelige kort og fikk høre at hun ble glad for dem. Da begynte jeg og gråte. Følte liksom en kontakt med henne. Ikke sett henne på et halvt år. Fått nå vite at denne mobbinga fra barneskolen?+spesielt på bussen har tatt over henne. Hun har klipt seg helt kort, går med hette og svarte klær hele tiden og snakker ALDRI, Hun har sluttet og spise, og vil ikke lenger være jente.At mobbing kan gjøre dette

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Mobbing er ødeleggende for en person. Det arbeides hardt rundt om i landet på de fleste skoler for å få slutt på mobbing. Lærere er pliktet til å hjelpe en person som blir mobbet. Dette er lovfestet. Du har sett med egne øyne hvordan mobbing sakte men sikkert har gjort livet vanskeligere for din kusine. Det er vondt å stå på utsiden å se dette uten at du vet hva du kan gjøre for å hjelpe. Selektiv mutisme kan kanskje forklares som en kraftig sjenanse.

Du gjør faktisk noe viktig. Ved å skrive dette til Ung.no viser du at du bryr deg. Du har en omsorgsevne som du skal bruke. Du har også skrevet brev til din kusine, fortsett med det.

Det viktigste for folk som har det vondt er at personer de kjenner viser at de er glad i dem. Det å ha en familie og en slekt er for mange det viktigste og det eneste de har i perioder av livet. Hun er heldig som har en kusine på samme alder.

Du skal være klar over at det er de voksne som har ansvaret for å hjelpe din kusine. Dette er foreldrene, de voksne på skolen, lege, psykolog og kanskje helsesøster. Det du kan gjøre er å være en trofast kusine med et omsorgsfullt hjerte. Husk du skal ikke være hennes psykolog, det er viktig. Du skal ikke være noe annet en det du er. Tenk gjennom hva som er typisk for kusiner. Klarer hun å snakke med deg? Klarer hun å svare skriftlig på dine brev? Brev og kontakt på sosiale medier kan du gi henne. Får du ikke svar så la det være enveis kommunikasjon. Min erfaring med barn og ungdommer med selektiv mutisme er at de gjerne er med på det som skjer, selv om de ikke sier noe særlig. Kan det være aktuelt å finne på noe sammen. Hva med kino, slalåm, langrenn, joggetur, danse, bade, spa etc. Det å ha en fast avtale med aktiviteter som dere gjør sammen og hun vet at det er helt ok at hun ikke snakker, det vil være helsefremmende for henne. Blir hun trygg nok på deg, vil hun kunne våge å si noe til deg etter hvert.

Det å stille opp for hverandre i familien og slekta er viktig. Det vil komme en tid der din kusine blir bedre. Det vil også komme perioder der kanskje du vil trenge støtte i familien. Da har dere hverandre, og kan stole på at dere er der for hverandre.

Du skal leve ditt liv, men innimellom er det viktig å gi noe til andre. Det er å være et omsorgsfullt menneske.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse