Hopp til hovedinnholdet

Jeg går 1. året på videregående, på linjen studiespesialiserende. Jeg er allerede utrolig skolelei. Læreren på ungdomsskolen sa til meg at jeg hadde "flink pike syndromet". Grunnen tror jeg skyldes alt presset rundt meg. De jevnaldrende jeg kjenner er også lei, noe som også påvirker negativt.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 16 år som er utrolig skolelei! Jeg går 1 året på vgs som ikke engang er ferdig. Jeg går studiespesialiserende som er en tung linje å gå i utgangspunktet, så det gjør jo ikke situasjonen særlig bedre. Læreren min på ungdomsskolen sa til meg at jeg hadde "flink pike syndromet", og at jeg skulle huske på at jeg hadde fler år foran meg på skolebenken. Har helt OK karakterer (4-5), men grunnen til at jeg har blitt skolelei tror jeg er pga alt presset rundt meg. Mange av de jeg kjenner godt i klassen min sier også de er skolelei som påvirker meg mye. Går liksom ikke an å se noe positivt når vi har så mye prøver hele tiden, så jeg har hele tiden noe å tenke på... Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 16 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Da du velger å skrive til oss for å be om råd så tenker jeg at du er motivert for hjelp. Du har trolig et ønske om å klare å gjennomføre skoletiden. Det er krevende å gjennomføre men de fleste klarer dette. Siden det er krevende så er det all grunn til å feire når man har fullført med en velfortjent russetid.

Hva skal du så gjøre for å klare å gjennomføre? Vi har fått noe kjennskap til dine utfordringer, men ikke nok til å virkelig klare å gi deg de rette rådene som passer akkurat for deg. Disse kan du kun få ved å kontakte lærer eller helsesøster slik at en direkte dialog mellom dere skjer. Uansett så vil vi forsøke å gi et svar ut i fra det du har skrevet og av erfaring med hva som er typisk i en slik situasjon. Når presset er for stort og tankene blir negativt så bli hverdagen slitsom.

Det første du må være bevisst på er at søvn og mat er viktig for å få overskudd. Ungdom trenger ofte mer søvn en et barn på 10 år. Du trenger også å spise regelmessig, sundt og nok. Ikke hopp over frokosten. Det legges ved artikler der du kan få god innsikt i hvor viktig dette er.

I hverdagen så skal skolearbeidet prioriteres. Dette skal prioriteres foran fritidsaktivteter og venner. Det er viktig at du lærer å si "nei" når du ikke kan eller ikke rekker. Det er også viktig at du sier i fra i god tid at du ikke kan delta på en aktivitet med andre personer. Det må gjøres slik at du viser respekt for andres tid. For å klare å si i fra i god tid er det viktig med god oversikt over hverdagen din. Skaff deg en ukeplanlegger. Skriv ned alle dine avtaler. Gjør du dette ser du fort når to avtaler kolliderer. Det siste rådet er å ikke utsette gjøremål. Har du en lekse så gjør den med en gang, ikke vent til siste liten. Utsetter du dine planer vil disse henge over deg å føre til stress i hverdagen. Husk at ditt mål er å redusere stresset.

Til sist så vil vi anbefale deg til å ta en alvorlig prat med dine venner. Fortelle dem at du er skikkelig skolelei og at du sliter med å klare å fortsette. Du må si at når dere snakker sammen om hvor slitsomt det er på skolen så gjør det din situasjon verre. Fortell at du ønsker hjelp til å bli motivert og ikke ytterligere hjelp til å bli umotivert. Be dine venner slutte å fokusere på det som er slitsomt. Be dem om å ikke snakke om det når du er tilstede. Fortell dem at du nå fremover ikke kommer til å ta dette opp som tema og hvis de gjør det så vil du ikke svare eller trekke deg unna. Skjerm deg selv for dette temaet.

Her har du nå fått noen generelle råd for å få motivasjonen tilbake. Du har også fått kunnskap om hvordan du skal minske stresset i hverdagen. Håper dette var nyttig for deg. Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Dette skjer hvis du hopper over frokosten

Jente sover ved bordet (colourbox.com)

Kroppen din trenger frokost! Les hvorfor her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser