Hopp til hovedinnholdet

Hvordan fortelle foreldrene at hun er født i feil kropp?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 14 år. Jeg har tenkt ei stund og kommet fram til det at jeg er født i feil kropp (jeg vill heller være gutt). Jeg har snakket med helsesøster på skolen et par ganger og har lyst til å starte på hormonbehandling, men da må jeg fortelle fordelene mine først og det tørr jeg ikke. Hvordan kan jeg fortelle dem?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du har funnet ut av hvem du er! 

Når det gjelder hvordan du kan komme ut med dette til foreldrene dine, vil jeg anbefale deg å bare si det som det er.

En måte kan være at du ber dem om å sette seg ned med deg, fordi du har noe viktig du må fortelle. Kanskje kan du også si noe om at dette er noe du har kjent på over en tid, og som du vet er riktig for deg. Hvis du synes det er vanskelig å si det til begge på en gang, kan du begynne med den du stoler mest på og som du tror vil ta det best i mot. Min erfaring er at det kan være lurt å bare si det så enkelt som mulig, nemlig at du har fått tildelt feil kjønn ved fødsel. At du opplever å være gutt, selv om kroppen din ser ut som at du er jente.

Selv om du gruver deg til å fortelle dette til foreldrene dine, er det mange ungdommer som har opplevd at de ikke har blitt så overrasket. Min erfaring er at mange foreldre har hatt en mistanke om at barnet deres har hatt utfordringer rundt sin opplevelse av kjønn i egen kropp. Derfor har det ikke kommet som en overraskelse når de har fortalt om det som kjennes riktig ut for seg.

Det er jo ikke sikkert at de akkurat jubler over det du forteller. Det er nemlig noen som kan trenge litt tid på å venne seg til tanken. Men det betyr ikke det samme som at de ikke godtar.

Noen blir også veldig glade for at de blir tilliten verdig! Det er jo kjempeviktig at du kan få være deg selv på den måten som kjennes riktig ut for akkurat deg!

Hvis du synes det blir vanskelig å fortelle dette til foreldrene dine alene, kan du jo gjøre det sammen med helsesøster. 

Hvis du bor i Oslo, kan du også kontakte helsestasjon for LHBT ungdom for videre hjelp.

Legger ved en artikler du kan se på.

Heier på deg, ønsker deg masse lykke til!

Hilsen Ingun

Helsesøster og sexologisk rådgiver
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Transseksualisme og kjønnsidentitet

Kjole eller bukse?

En person som er transseksuell er noen som føler seg som jente, men har en gutts kropp, eller føler seg som en gutt i en jentes kropp. Mennesker i denne gruppen opplever at deres psykologiske kjønnsidentitet ikke stemmer overens med den kroppen de er født med.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet