Hopp til hovedinnholdet

Jeg har hatt flere slankeprosesser. I perioder spiser jeg lite og jogger ofte. Deretter spiser jeg mer normalt for så å spise veldig mye. Hvor lite kan jeg spise før det er farlig? Hvis man sulter seg noen uker er det farlig? Jeg har tykke lår og fett på magen derfor vil jeg gå ned noen kilo.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei... jeg har hatt mange sånne slanke prosesser, siden: for litt siden spiste jeg litt lite mat og jogget ofte! og gikk ned noen kilo på bare noen uker, også begynt jeg og spise normalt igjen, og gikk opp en del, og plutselig idag fikk jeg for meg at jeg spiser alt for mye og har spist veldiig mye i det siste! så idag spiste jeg en tyggis til lunch og middag kjøpte jeg en liten salat på 333g og spiste halve... er dette for lite?? også har jeg lest at man kan sulte seg i noen uker uten at det er farlig?? og jeg vil gå ned noen kilo!!! siden jeg har tykke lår og vil bli kvitt fett på magen og litt muskler i armene.....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Vi kan dessverre ikke gi slanke råd. Vår anbefaling er at barn og ungdom som vokser ikke skal slankes. Barn/unge skal vokse inn i god vekst utvikling.

Det er svært uheldig å spise så lite som du nevner. Kroppen trenger næring for å vokse og utvikle seg. Hele kroppen din, også hjernen din trenger jevnlig tilførsel av mat. Dette for å klare og lære nye ting, for å klare og være i godt humør og for å klare og være sterk og sprek. Kroppen trenger 4-5 måltider hver dag.

Ved å spise jevnlige måltider med nok mat har du større sjanser til å beholde et pent hår, pene tenner, sunn og frisk hud og sterke muskler. Hjernen får muligheter til å lære det den skal. Humøret blir jevnt og godt.

Du er en ung jente som allerede har begynt å tenke på slanking. Du har også slanket deg flere ganger. Det er viktig at du lærer hva som er sunn og riktig mat. Du bør også lære hvor mye som er riktig å spise. Har du foreldre som ikke klarer å lære deg dette kan du snakke med helsesøster på skolen.

Ut i fra det du skriver lurer jeg også på hvem som gir deg følelsen av å ikke har en god nok kropp. Av og til kan det være media som gir unge jenter en slik oppfatning av seg selv. Flere jenter går rundt og føler at de ikke er slanke nok, samtidig som alle rundt dem ikke er enig.

Når jenter kommer i puberteten er det flere som sliter med at kroppen utvikler seg til å bli kvinne. Alle jenter skal gradvis få mer fett på kroppen. Det er fett som gir de kvinnelige formene. Vi trenger dette fettet for å holde oss sunne og friske. Lår, rumpe, hofter, mage og bryst skal få økt fettlag. Det kan være du bare trenger litt tid til å venne deg til denne utviklingen. Vær tålmodig.

Det legges ved en artikkel om sundt kosthold. Denne kan du lese. Forsøk å minsk ditt fokus på å ha en slank kropp. Det er viktigere å være opplagt slik at du kan lære godt og ha overskudd til å være en positiv venn med nok energi.

Snakk med helsesøster på skolen.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser