Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med dårlig selvtillit og sosial angst. Dette gjør det vanskelig for meg å møte andre mennesker. Har dere noen tips? 

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg er ei jente som er litt sjenert. jeg sliter med dårlig selvtillit og sosial angst. på grunn av dette synes jeg det er veldig vanskelig å møte nye folk.jeg sliter også med å snakke foran klassen og med å dra offentlig der det er flere mennesker. værst er det det kanskje når jeg skal på trening, og dropper dette fordi jeg er redd for hvem som er der. jeg snakker med en gutt på internett som jeg kjenner utrolig godt. han har spurt om å møtes, men på grunn av dette trekker jeg meg bare bort. det er også andre venner jeg har, som jeg ikke har møtt så mange ganger, eller ikke ikke har møtt i det hele tatt. jeg vet ikke hvordan jeg skal komme over frykten min for dette, og har du noen tips? jeg sliter også med selvtillit og overtenker over hva de kommer til å mene om meg. jeg tenker alltid det dårligste, noe som også får følger de andre gangene jeg skal møte de. takk for svar:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du skriver at du er litt sjenert og at du sliter med selvtilliten din. Du forteller at det er vanskelig for deg å møte nye mennesker samt snakke høyt i klassen. Men at det som er verst for deg er å vær på offentlige plasser og møte nye mennesker. Forstår at dette er vanskelig for deg.Det er bra at du ønsker tips til å få det bedre.

Det er heldigvis flere ting du kan gjøre for å få det bedre. Tenker at det er bra at du deler tankene dine her på ung.no. Det er også fint om du har noen du kan snakke med om hvordan du har det. Når du deler med noen så går du ikke å bærer på dette problemet alene. Tenk etter om du har noen du stoler på og som du tenker kan hjelpe deg. Det kan for eksempel være noen av foreldrene din, søsken eller en god venn.

Noen ganger kan det være lettere å snakke med en person en ikke kjenner. Du kan gå til helsesøster på skolen din. Er det vanskelig å gå dit alene kan du ta med deg en venn. Du kan også snakke med fastlegen din om det som du sliter med.

Du kan trene på å utfordre deg selv på å mestre ting som du synes er vanskelig. Sett deg noen mål som du tenker du ønsker å oppnå. Det kan være å møte en venn som du har lyst til å trene sammen med på treningsstudio. Se for deg på en positiv måte hvor gøy og fint det kan være for dere sammen å trene på treningsstudioet. Prøv å "forestille" deg hvordan det å møte en venn på treningsstudioet blir et koselig opplevelse for deg.

Når du drar til treningsstudioet så vær tilstede i øyeblikket. Si det du gjør høyt til deg selv når du gjør det eks. "nå går jeg ut døren og er på vei til treningsstudioet der jeg skal møte en venn" Kommer angsten så aksepter den og si: "Nå har jeg angst" kjenn på følelsen det gir og så prøv å slipp følelsen. Konsentrer deg om å gå. Si til deg selv at nå går jeg til treningsstudioet og skal møte en venn. Dette er noen du kan trene på selv.

Jeg legger artikler under svaret som du kan lese og finne gode tips i som du kan bruke for å få det bedre.

Ønsker deg lykke til.

 

 

Hilsen Helsesøster.

I samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Venner som "forsvinner"

Trist jente (colourbox.com)

Det er vanskelig å kjenne på følelsen av et vennskap ikke er like sterkt som det engang var.

Skrevet av Tiril, Ungdomsjournalist.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser