Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om man må gå på videregående skole. Nå er jeg snart ferdig med ungdomsskolen og har fått tilbud om 100 % stilling på et gatekjøkken fra høsten av. På grunn av langvarig mobbing i skolen utviklet jeg posttraumatisk stresslidelse. Nå er jeg nesten frisk igjen. Hvis jeg opplever mer mobbing vil jeg kunne få tilbakefall. Dette vil jeg prøve å unngå.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er ferdig med 10 årige grunnskole nå til sommeren og skal i utgangspunktet over til Vidergående til høsten.Men mitt spørsmål er må man gå på Vidergående ? Kan skolen sende bekymringsmelding til barnevernet hvis en elev er skolelei og ikke starter på Vidergående men istenfor begynner og jobbe og trives bedre med det ? Kan foreldrene bli politianmeldt hvis en elev ikke begynner på Vgs men heller begynner og jobbe ? Kan Vidergående tvinge deg til og møte opp på skolen ? Jeg er blitt mobbet av medelever siden 3 klasse på barneskolen og har utviklet en PTSD lidelse som var skyhøy men som jeg nå nesten er blitt kvitt takket være min privat psykolog så derfor spør jeg ? Er vgs pliktig ? Hva skjer hvis jeg ikke begynner på Vgs til høsten blir da barnevernet koblet inn å blir foreldrene politianmeldt for at jeg ikke vil gå mere på skole men jobb ?Vil bare legge til at jeg har fått tilbud om en 100% stilling på Mcdonalds til høsten.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Gutt 16 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Det første du skal vite er at å begynne på videregående skole er valgfritt. Du bestemmer dette selv. Det er helt lovlig å velge å jobbe fremfor å starte på videregående skole. Dette i seg selv er ingen grunn til at barnevernet eller politi vil kontakte dine foreldre.

Velger du å jobbe fremfor å gå på skole så kan det være dine foreldre reagerer på dette. Det føles ofte tryggere for foreldre når barna deres går på skole og tar en utdannelse. De kan bli engstelige for at du ikke får de mulighetene som andre får senere i livet, med utdannelse og deretter en bedre betalt jobb.

Ut i fra det du skriver om hva du har opplevd tidligere i livet så er det svært forståelig at du ikke ønsker å utsette deg for mer mobbing i skolen. Det vil være viktig for deg å bli helt frisk og å føle deg frisk over lengre tid. For å bli sterk igjen så er det viktig å kjenne på følelsen av å være trygg og glad. Og at disse følelsene får festet seg hos deg.

Min umiddelbare tanke er at ditt ønske om å arbeide fremfor å gå på skole er et modent og reflektert valg. Jeg synes du burde diskutere dette sammen med din psykolog. Når det er gjort kan dere sammen snakke med dine foreldre. Foreldrene dine får da god innsikt i ditt valg og det er større sjanse for å få den fulle og hele støtte fra dem. Det kan være du har dette uansett. Har du det kan du se bort fra dette.

En del ungdommer har lignende erfaringer som deg med at den psykiske helsen stopper for å gå mer på skole. Mange velger å starte på skole igjen senere, om noen år. Du skal vite at det finnes noe som heter ungdomsrett. Denne retten handler om at du har rett til å få gå videregående skole gratis. Hele retten må brukes innen utgangen av det året du fyller 24 år.

Du bør også snakke med rådgiver på skolen. Rådgiver vil kunne hjelpe deg og gi deg all den informasjonen du trenger.

Lykke til med avgjørelsen.

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Friår eller slutte på skolen - husk på dette

Jenter står og tenker (colourbox.com)

Dette må du ordne dersom du vil ta et friår fra videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Gutt sitter i et klasserom (colourbox.com)

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing