Hopp til hovedinnholdet

Jeg har masse problemer. Dette er selvmordstanker, selvskading, spiseforstyrrelse og depresjon. Dette er ingen krisesituasjon, så ikke bli bekymret. Kan jeg snakke med helsesøster uten at hun sier det videre til mine foreldre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har MASSE problemer, B.l.a. Selvmordstanker, selvskading, spiseforstyrrelser og depresjon. Og jeg trenger en å snakke med som helsesøster eller sånn sosiallærer eller noe, men jeg har lest reglene om taushetsplikt, og de reglene sier jo at de må si det videre til foreldrene mine, og da vil ikke jeg si det, og da får jeg ikke snakka med noen, og da blir det jo bare verre. Og jeg har holdt på å si det med selvskading til en vikar som er veldig snill, men så spurte jeg for sikkerhetsskyld om han hadde taushetsplikt, og da sendte han meg en link til reglene dere har skrevet. Så sa jeg bare at jeg er mørkeredd, for det er jeg jo, også snakka vi litt om det. Hold dere rolige, fordi dette er ingen krisesituasjon, så liksom ikke bli bekymra. Men hva skal jeg gjøre??:/ Takk for svar:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 14 år. Så bra at du skriver til Ung.no. Du er 14 år og selvsagt skal du kunne snakke med helsesøster uten at dine foreldre får vite om dette. Taushetsplikten kan kun vikes fra hvis det er fare for liv eller alvorlig helseskade. Du skriver at det ikke er det.

Det er mange helsesøster snakker med som har slike tanker som deg. Å ha slike tanker og følelser er en ting, men det er noe helt annet å faktisk gjøre alvor av disse. Du uttrykker det selv, med at du ber oss om å ikke være bekymret og at det ikke er en krisesituasjon. Helsesøster har erfaring og kunnskap med at det skal svært mye til før situasjonen er så alvorlig at taushetsplikten må oppheves.

Det er veldig viktig at du snakker med helsesøster. Dette kan hjelpe deg slik at din situasjon blir bedre og ikke dårligere.

Det virker som du også ser dette, at du ønsker hjelp for at tankene og følelsene dine ikke skal bli verre.

Det du skal vite er at det finnes god hjelp for at du skal få en bedre livssituasjon. Trolig har du det vondt i dag på grunn av dine foreldre. Dette er bare en antakelse, og behøver selvsagt ikke stemme. For å få den beste hjelpen vil det være nødvendig med engasjement fra dine foreldre. Et annet alternativ er hjelp fra barnevernet. Barnevernet vil kunne gi deg den riktige hjelpen hvis det stemmer at dine foreldre er årsak til dine utfordringer i dag. Du kan selv kontakte barnevernet.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Selvskading

Nærbilde av jente (colourbox.com)

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å gå alene med det vonde. Selv om alt føles håpløst eller svart finnes det løsninger.

Les mer

Taushetsplikt i barnevernet

Taushetsplikt (ung.no)

Mange lurer på dette med taushetsplikt. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og når gjelder taushetsplikten?

Les mer

Anoreksi, bulimi og overspisingslidelse

vekt (colourbox.com)

En person som har en spiseforstyrrelse, vil være overopptatt av mat og plages med konstante tanker om mat, spising, kropp og vekt. Andre sider av livet blir overskygget når svært mye tid og ressurser brukes på handlinger knyttet til mat og spising.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme