Hopp til hovedinnholdet

Er det lurt å komme ut som trans før han begynner på ungdomsskolen?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Jeg ble født som en jente, men nå har jeg skjønt at jeg er en gutt. Problemet er at jeg ikke har kommet ut enda, men jeg begynner på ungdomsskole til høsten så jeg tenker å komme ut til familie før det og så bare gå for å være en gutt på ungdomsskolen. Men jeg vet ikke om det går... Tror du det ville gått bra eller tror du jeg må komme ut som gutt der? Jeg skjønner jo at jeg må gå i jentegarderoben når vi har gym, men om jeg kan komme å si at jeg er trans, i stendet for å si at jeg er en jente og så komme ut?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 13 år

Først vil jeg bare si at det er bra at du har tenkt å komme ut som deg selv! Det å kunne få være seg selv er jo helt essensielt for oss mennesker.

For de aller fleste av oss er det viktig å bli forstått som det kjønnet vi opplever å være. Det å få tildelt et kjønn ved fødselen som ikke stemmer overens med det kjønnet vi føler oss som, er vanskelig å leve med.

Kjønnsidentiteten vår er en viktig del av hvem vi er, og det er smertefullt å ikke bli fortstått av andre slik vi forstår oss selv. Jeg har god erfaring fra ungdommer som har kommet ut som det kjønnet de føler seg som, etter sommerferien. Det å kunne starte litt med "blanke ark" har for mange kjentes godt. 

Hvis det er slik for deg at du opplever å være gutt, så kunne det være en god ide`, å informere ungdomsskolen din om akkurat dette.Når man starter på en ny skole, kan man få en gylden anledning til å få presentere seg på nytt. Da slipper man på en måte å "komme ut", og de andre blir kjent med deg som den du egntlig er.

Vet ikke om det er viktig for deg å endre navn, eller om har du lyst til å hete det du heter nå? Noen ønsker nemlig å bytte navn, og da kunne bruke dette når de starter på skolen. Du kan selv ta kontakt med skolen din for å informere de om at du ønsker å bli kallt noe annet enn det om står på klasselisten. Vil også anbefale å snakke med den personen som skal være din kontaktlærer for å fortelle hva som vil være viktig for deg.

Hvis du opplever problemer med "kjønnede dusjer og toalett" kan du be om å få en egen garderobeløsning. Mange har benyttet lærergarderoben. Du har krav på å få tilrettelagt dette ifølge antidiskrimineringsloven.  

Du er deg og en helt naturlig del av det menneskelige mangfold. Selv om du kan være redd for å fortelle om det du kjenner på til foreldrene dine, er min klare erfaring at de aller fleste blir glade for å få vite hva som er viktig for barnet sitt. Selv om de kanskje ikke akkurat jubler over nyheten, så betyr ikke dette at de ikke aksepterer. Foreldre trenger også litt tid på å venne seg til nye tanker. Noen ganger kan de være redde for at barnet deres ikke skal få det bra, og at de derfor er litt skeptiske til det som blir sagt. Likevel vet vi både av erfaring og forskning, at de menneskene som kan få være seg selv på den måten som kjennes riktig ut, har de aller beste forutsetningene for å få et godt liv!

Vil også anbefale deg å ta kontakt med andre som kjenner på noe av det samme som deg. Harry Benjamin Ressurssenter, HBRS, er en støttegruppe for mennesker som er transseksuelle. De har en egen ungdomsgruppe som gjør sosiale ting sammen.

Du kan også kontakte Skeiv Ungdom. De har også en egen ungdomsgruppe for transpersoner. Kanskje kan du også her få noen nyttige innspill.

Bor du i Oslo, kan du ta kontakt med helsestasjon for LHBT ungdom. Der kan du få hjelp til hvordan du kan gå frem videre, samt hvordan komme ut til de som står rundt deg.

Søk støtte, ikke stå alene med dette. Del historien din med noen som kan hjelpe deg videre,-  med å få være den du er. Helsesøster på skolen hvor du skal starte, kan også være en fin person å prate med.

Tiden er en venn. Legger ved noen artikler du kan se på.

Heier på deg, ønsker deg masse lykke til!

Hilsen Ingun

Helsesøster og sexologisk rådgiver
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Transseksualisme og kjønnsidentitet

Kjole eller bukse?

En person som er transseksuell er noen som føler seg som jente, men har en gutts kropp, eller føler seg som en gutt i en jentes kropp. Mennesker i denne gruppen opplever at deres psykologiske kjønnsidentitet ikke stemmer overens med den kroppen de er født med.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet