Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig å drikke 2-3 energidrikker daglig for å holde meg oppe når jeg har mistet alt?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er avhengig av energidrikker burn er det farlig om jeg drikker 2-3 bokser hverdag for å holde meg opp jeg har ingen å holde meg oppe for jeg har mistet alt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no.

Du forteller at du drikker energidrikker for å mestre hverdagen fordi du har mistet alt. Det høres ut som at du er langt nede og ikke har det bra nå. Det er vanskelig å gøre at du har det slik. Det er bra at du tar kontakt med oss og ønsker litt hjelp.

Når du strever med vonde tanker og følelsen av å ha mistet alt, er det viktig at du snakker med noen om det. Vi helsesøstre sier det ofte, men det er fordi vi vet at det hjelper.
Har du fortalt foreldrene dine om hvordan du har det nå? Kanskje du kan gå til rådgiver eller helsesøster på skolen din? De har møtt andre som strever og vet hva som kan være til hjelp for deg nå. Du kan også gå til fastlegen din. En mulighet er også Helsestasjonen for ungdom der du bor, der jobber det lege, helsesøster og ofte også psykolog eller psykiatrisk sykepleier.

Hvis du syns ting er vanskelig er det smart å fortelle det til noen, slik at problemene ikke trenger å bygge seg unødvendig mye opp for deg. Det hjelper å dele tanker og følelser. Stol på at det er lurt å være åpen, uansett om du kanskje ikke merker effekten å si i fra med det samme.

Du lurer på om det er farlig om du drikker 2-3 energidrikker per dag.
Energidrikker har, til tross for navnet, ikke et høyere energiinnhold (kaloriinnhold) enn andre leskedrikker som f.eks. brus, men skal ha en oppkvikkende effekt på grunn av innholdet av blant annet koffein.

Koffein er et fremmedstoff som i for store mengder kan gi en rekke bivirkninger. For barn og ungdom vil selv et lavt inntak av koffein kunne medføre forbigående adferdsendringer som for eksempel uro, irritabilitet, nervøsitet, angst og søvnproblemer. Dessuten er koffein vanedannende og man kan få abstinenssymptomer med kroppslig ubehag og hodepine. Energidrikker innholder mye koffein og barn og ungdom bør derfor ikke drikke for mye av det. Norske helsemyndigheter anbefaler at barn og ungdom ikke bør få i seg mer enn 2,5 mg koffein per kilo kroppsvekt per dag.

En gutt som veier 60 kg er maksgrensen altså 150 mg koffein per dag. Energidrikker (som f.eks. Burn) inneholder 32 mg koffein per dl. Det vil si at du maksimalt kan drikke 4,5 dl energidrikk per dag dersom du veier 60 kg.


Les gjerne artiklene jeg har lagt til under svaret.
Det finnes hjelp for det du strever med. Husk at du er en viktig og verdifull person.

Lykke til og ta vare på deg selv!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Energidrikker

Energidrikker

Det er ingen aldersgrense for når du kan drikke energidrikke, men unge rådes til å ikke drikke det ofte. Foreldre og butikken kan nekte deg det.

Les mer

Jeg vil snakke med noen for å dele tankene mine

Nervøs dame (colourbox.com)

Noen ganger er det vært fint å kunne snakke med noen andre enn venner. Det finnes voksne som har tid til å lytte.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse