Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med depresjon og sosial angst på 3. året nå, og gruer meg veldig til å starte opp igjen på vg1 helse- og oppvekstfag etter 1 friår.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter med depresjon og sosial angst på 3. året nå, og gruer meg veldig til å starte opp igjen på vg1 helse- og oppvekstfag etter 1 friår. Sluttet i fjor da jeg ikke klarte mer pga sosial angst, og jeg er veldig redd for at det samme skal skje i år. Jeg har tenkt mye på hva jeg skal gjøre hvis det samme skjer i år, og jeg lurer på om det er mulig å bare ta lengre praksis for bli helsefagarbeider eller barne- og ungdomsarbeider? Eventuelt noe annet jeg kan gjøre av tiltak hvis jeg føler jeg ikke klarer å fullføre skolen? På forhånd, takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du forteller at du er redd for å få sosial angst igjen nå når du skal starte opp igjen på vg1 etter et friår. Først vil jeg si at det er flott at du prøver å tenke på hva du kan gjøre hvis du opplever det samme igjen. Jeg forstår at du er redd for å droppe ut på grunn av tidligere erfaringer. Samtidig tror jeg at du er motivert for å klare det, og det viser du blant annet ved å skrive til oss.

Jeg vet ikke om du har snakket med noen om at du har angst. Det fins flere fagpersoner som du kan prate med og som kan hjelpe deg med å legge en plan for hva du kan gjøre dersom du opplever det samme igjen. Helsesøster er vant til å prate med ungdom som har angst. Du kan også oppsøke fastlegen din.

Når man sliter med sosial angst er det fint om læreren får vite om det. Hvis du forteller hvordan du har det på skolen og hva som er vanskelig for deg kan hun være en støtte for deg. Skolen vil at du skal fullføre skolegang, og ofte fins det mange muligheter for tilrettelegging. Derfor vil jeg anbefale deg å snakke med rådgiver på skolen din. Å ta lengre praksis for å være mindre på skolen i de teoretiske fagene vil jeg tro kan er vanskelig fordi dere må gjennom en viss mengde teori for å kunne bli enten helsefagarbeider eller barne- og ungdomsarbeider. Men tilrettelegging som f.eks å sitte på eget rom å jobbe iblant eller å få mer hjelp i timene kan nok skolen hjelpe deg med. 

Hvis du syns det er vanskelig å oppsøke rådgiver med dette kan helsesøster på skolen hjelpe deg med å komme i kontakt med rådgiver, evt. også være med deg i samtalen.

Lykke til!

Jeg legger ved noen aktuelle artikler. 

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser