Hopp til hovedinnholdet

Jeg snakker ikke med noen og har det fryktelig vondt. Jeg kutter meg selv hele tiden.

Jente 13 år
 

Spørsmål

eg er den som ikke snakker men noen som helst pga eg er deprimert eg er den som får det jævlig bare eg setter foten uinn på skolen min eg er redd. eg kutter meg hele tiden kan ikke gå med T shorte eller shorts.!!!!!!!!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 13 år. Det er bra at du skriver til oss og forteller hvordan du har det. Da har du i alle fall klart å skrive ned noen av tankene dine og på en måte bedt om hjelp.

Du skal vite det at å skrive ned sine tanker kan faktisk hjelpe en trist og redd person til å få det bedre. En annen måte å oppleve bedring på er å be om hjelp. Du har nå klart to viktige ting, kanskje dette er en start på at hverdagen din kan oppleves mer god og trygg.

Grunnen til at du er trist og redd har du skrevet lite om. Slik jeg forstår det så har du det ikke bra på skolen. Her er du redd og opplever alt fryktelig vondt. Det kan også virke som du er ensom da du ikke snakker med noen.

Lærerne på skolen kan hjelpe deg til å få det bedre. Lærerne er pliktet til dette ut i fra lovverket i Norge.

Det beste hadde vært om du klarte å fortelle noen om dine følelser og opplevelser som er vanskelige. Finnes det noen voksne på skolen som du stoler på? Hva med dine egne foreldre, en tante eller bestemor, det er flere voksne som kan hjelpe.

Helsesøster på skolen hjelper hele tiden, trolig hver dag, ungdom som er triste og redde. Synes du det er vanskelig å begynne og fortelle kan du levere helsesøster en lapp der du har skrevet noen ord om at du ønsker hjelp.

Det er ulike grunner for at jenter i din alder kutter seg selv. Du skal vite at det er flere som gjør dette. Grunnene kan være at man ikke har det godt på skolen på grunn av ensomhet eller med å lære. Grunnen kan også ofte være at du har det vondt med dine foreldre. Er dine foreldre ikke gode mot deg så kan du ta kontakt med barnevernet. Barnevernet vil hjelpe dine foreldre med å bli bedre foreldre.

Det er viktig å si i fra. Klarer du det, kan du få det bedre.

Jeg legger ved noen artikler om det du har sagt er vanskelig. Her kan du også lese mer om selvskading.

Si i fra! Det hjelper.

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading

Nærbilde av jente (colourbox.com)

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise