Hopp til hovedinnholdet

Jente (13) er redd for å sove alene og har alltid sovet sammen med noen. Hvordan skal hun klare det?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en 13 år gammel jente som er redd for å sove alene. Helt fra da jeg var nyfødt har jeg sovet med mamma og når lillebroren min kom 1 år senere sov jeg med han også. Jeg har prøvd å sove på mitt eget rom. Jeg hadde akkurat begynt å klare å sove på mitt eget rom, så flyttet vi til et annet hus. Da begynte jeg og sove sammen med de igjen. Jeg vil sove alene men tørr ikke fordi jeg er vant til å høre noen puste ved siden av meg og jeg er SYKT redd for spøkelser. Hvis jeg hører noen lyder på rommet mitt freaker jeg ut.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Du forteller at du, fra du var veldig liten, alltid har sovet sammen med noen. Først foreldrene dine og så med lillebror. Jeg forstår at det nå er vanskelig for deg å skulle sove på eget rom, siden du har vært vant til å høre lyden av andres pust og at dette har vært beroligende og en trygghet for deg. Dette er helt normalt! Mange unge har det som deg og synes det er vanskelig å sove alene på rommet. Du har klart det en gang før og med litt trening, tenker jeg at det kommer til å gå bra igjen.

Du skal også vite at din redsel vil gå over av seg selv etter hvert. Å være redd for å sove alene er en helt vanlig redsel i barneårene og tidlig ungdomsår. Når du blir eldre vil denne redselen forsvinne uten at du behøver å jobbe for saken.

Jeg ser at du er tydelig motivert allerede nå, for at denne redselen skal bli mindre og helt borte. Da skal jeg fortelle deg hva du kan begynne å jobbe med:

I denne artikkelen kan du lese om et verktøy det er lurt å lære deg. Dette verktøyet tar for seg et ryddesystem for dine tanker og følelser. Ved å benytte dette verktøyet igjen og igjen så vil du gradvis bli mer modig. Husk at øvelse gjør mester!

I tillegg til dette verktøyet er det viktig å begynne gradvis med å sove i egen seng. Du skal gradvis sove uten dine foreldre. Kan du sove på en madrass på rommet deres, deretter på en madrass utenfor rommet deres, deretter på eget rom med døren åpen og lyset på? Kanskje en av dine foreldre kan sove på en madrass utenfor døren til rommet ditt? Det finnes mange muligheter. Sammen med foreldrene dine kan du finne ut av hvilke løsninger som passer deg best. Hvordan klarte du å sove på eget rom sist? Kan du gjøre det på samme måten igjen?

Jeg ønske deg masse lykke til! Dette klarer du!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser