Hopp til hovedinnholdet

Min venn har veldige problemer. Hun klarer nesten ikke å spise. Hennes far er alkoholiker og hennes mor er sykmeldt. Jeg har forsøkt å hjelpe henne men klarer det ikke.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har en venn på 14år som har veldig problemer. Hun spiser såvidt selv om jeg prøver å hjelpe henne til å spise mer. Hun tror hun er kjempetjukk og får dårlig samvittighet overfor å spise. I tillegg er foreldrene skilt og faren er alkoholiker. Hun har snakket med moren en gang men det hjalp ikke stort. Jeg prøver å hjelpe henne hver dag, men hun klarer ikke å ta imot hjelpen min! Alt dette har ført til at hun blir stresset i nærheten av mat og såvidt snakker med noen på skolen. Hun liker ikke seg selv og bryr seg mer om andre enn seg selv. Moren er sykemeldt, og hun vil ikke snakke med henne om alt dette fordi hun bryr seg mer om at moren må få hvile. Hun sier hele tiden til meg at hun vil bare dø. Hun blir kvalm og dårlig av å spise under en halv skål med frokostblanding. Prøver å hjelpe, men er ikke kvalifisert til noe sånt. Vær så snill og hjelp! Hilsen en desperat venn

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Du må være verdens beste venninne. Du har stått på og forsøkt, og nå ber du oss om hjelp. Hun er heldig som har deg.

Du skriver selv at du ikke er kvalifisert til å hjelpe. På en måte er du det, på en annen måte er du det ikke. La meg forklare.

Du kan hjelpe ved å bare være en venn. Mer skal ikke til og mer skal du ikke gjøre. For at du skal klare å bare være venn så må du gi fra deg ansvaret med å være en hjelper.

Du har forsøkt å snakke med hennes mor, veldig bra gjort. Dette hjalp ikke. Du kan velge mellom to personer som kan være hjelpere. Dette er lærer og/eller helsesøster på skolen. Fortell alt du vet. Vær åpen og ærlig. 

Fortell om farens alkoholproblem, moren som er sykmeldt, spisevanskene og at hun har tanker på å ville dø. Fortell at du har nevnt det for moren hennes uten nytte. Fortell at venninnen din bruker energien sin på å skåne andre og ikke ta vare på seg selv.

Du kan selvsagt også snakke med dine egne foreldre, så er det deres ansvar å sikre at jenta får hjelp. Dine foreldre kan kontakte helsesøster, lærer eller barnevernet. Alle er her for å hjelpe i slike situasjoner som dine venninne befinner seg i.

Din venninne kan bli skuffet over at du har fortalt det du vet til voksne, men med tiden vil hun forstå at det er slik ekte venner må gjøre. 

Min anbefaling om at du skal være en venn og kun det, vil jeg skrive litt mer om.

Hvordan kan du være en venn og ikke en hjelper? Dere skal gjøre det venner pleier å gjøre sammen. Dette kan være å overnatte hos hverandre, gå tur, kino, se film, høre på musikk, synge, danse etc. Dere skal også snakke om det venner pleier å snakke om. Dette kan være lekser, gutter, lærere, innholdet i serier, kjendiser, vitser etc. 

Når din venninne snakker om det hun synes er vanskelig i livet sitt kan du lytte, men ikke komme med råd. Fortell at du ikke kan noe om slikt. At du ikke vet hva som er lurt å gjøre da du selv er et barn. Du kan samtidig foreslå at helsesøster på skolen er en person som kan hjelpe. Anbefal henne å gå til helsesøster. 

En viktig ting til som du må vite. Du har ansvaret for deg selv. Ditt liv skal være godt. Er du ofte trist på grunn av din venninne så må du begynne å ta hensyn til deg selv først og fremst. Dette kan du gjøre ved å være mindre sammen med din venninne. Dette kan du gjøre ved å inkludere andre jenter inn i deres vennskap slik at dere får fokus bort fra det som er trist og over på vanlig jente skravling og gjøremål.

Det er å være en god venn å holde sitt eget humør oppe. Din venninne får det dårligere hvis du også blir trist.

Lykke til med å gi fra deg hjelper oppgaven.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse