Hopp til hovedinnholdet

Ingenting er bra nok for foreldrene mine. Jeg føler press over alt. Jeg er også utrolig misfornøyd med kroppen min.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke ikke om dette er riktig plass å skrive dette men men. Jeg føler at uansett hva jeg gjør så er ingen ting bra nok for foreldrene mine! Jeg får bare 5ere og 6ere på skolen, men jeg føler at de ser skikkelig ned på meg om jeg ikke får 6er! Jeg har så mye press rundt meg, og jeg vet ikke hvor lenge jeg kan takle dette! Jeg føler press over alt! På skolen, kroppspress, i idrett osv.... En anen ting er at jeg har utrolig mye tvangstanker når det gjelder kropp og kosthold. Jeg har denne konstante stemmen i hodet mitt som sier at jeg ikke kan spise dette, en som dier at dette er for mye å spise. Dette er så utrolig slitsomt. Jeg er ikke feit, og jeg er ei veldig aktiv jente, men jeg er utrolig misfornøyd med kroppen min! Jeg føler at den ikke er bra nok! Jeg orker snart ikke livet mer!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Det er viktig å få bort det presset som det er mulig å få bort. Å hele tiden skulle være flink er slitsomt og krevende. Du har mange ulike personlig sider. De fleste personlighetstrekk handler om annet en å være best.

Å fokuser på andre evner en IQ og å vinne er viktig, slik at du får kontakt med hele deg som person. Personlige sider kan handle om å være hjelpsom, nysgjerrig, kreativ, omsorgsfull, humoristisk, hjertelig, ansvarsfull, tålmodig, sosial, inkluderende, leken, rettferdig osv.

For å få ned noe av presset i livet ditt råder jeg deg til å snakke med dine foreldre. Synes du det er vanskelig kan du be helsesøster om hjelp. Et godt forslag er å nedtone oppmerksomheten rundt prestasjoner og karakterer. For å få dette til skal karakterer og prestasjoner ikke være et tema i din familie.

Du skal ikke fortelle hjemme hva resultatet ble på prøver. Ønsker dine foreldre å gi deg ros så skal det handle om innsatsen og ikke resultatet. Dine foreldre kan med fordel gi ros på dine andre personlig sider. Det er godt å høre at de liker å se deg smile og le. Det er også godt å høre at dine foreldre liker at du trives sammen med dem på kveldene. Kanskje dere kan se film sammen eller lage mat sammen.

Hvis dette ikke hjelper så kan du også velge å avslutte en fritidsaktivitet. Å ha mer ledighet vil sikre nok hvile og søvn. Noe som også viktig for å stå i mot presset fra alle kanter.

Din indre stemme er streng. Å lære og slappe mer av i hverdagen er en kunst. Å nyte maten med god samvittighet bør være et mål. Jeg legger ved et verktøy som heter Psykologisk førstehjelp. Dette kan du bruke for å finne andre tanker og få positive tanker automatisert i din indre stemme.

Håper dette vil gi deg økt glede og trivsel i hverdagen. Be gjerne helsesøster på skolen om hjelp og støtte til å få det bedre.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer

- Jeg føler på press fra alle kanter, og trenger noen å snakke med

Jente ser på mobiltelefonen sin (colourbox.com)

Jeg føler at det meste i livet er et ork, og jeg vet ikke hvordan jeg skal klare alt. Jeg trenger noen å prate med om disse følelsene.

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

- Jeg lurer på om jeg kan ha en spiseforstyrrelse

Spiseforstyrrelse (colourbox.com)

Jeg synes jeg er tykk, selv om alle sier at jeg er tynn. Jeg liker ikke kroppen min, og noen ganger spiser jeg ikke i det hele tatt, eller kaster opp det jeg spiser. Har jeg en spiseforstyrrelse?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme