Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir en kvitt selvmordstanker?

Jente 13 år
 

Spørsmål

hvordan slutter man med selvmordstanker. ** Ikke svar med snakking til psykologer eller andre samtaler.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er vondt og vanskelig å slite med selvmordstanker. Jeg forstår det slik at du ønsker tips om hva du kan gjøre med dette selv uten å snakke med noen.

Når du får følelsen av at du ikke "orker mer" og får selvmordstanker så kan du bruke psykologisk førstehjelp. Det er viktig at du trener på metoden slik at du har et verktøy som du kan bruke selv til å takle tanken på selvmord som styrker følelsen du har.

Det kan være slik at du opplever fortvilelse og tenker "jeg er ikke verd noen, ingen liker meg og at alt er håpløst". Da er det viktig at du har trent på å tenke også på det som er bra med deg, hva du liker ved deg selv, hva som er fint med livet ditt. Så når de negative tankene styrker den vonde følelsen så har du også trent på å tenke på fine tanker som kan snu den vonde følelsen av å ville ta selvmord.

Dette krever en del trening av deg, men det vil også hjelpe deg slik at du kan dytte bort de vanskelige tankene og få det bedre. Det kan være fint å skrive ned det du tenker er unikt ved deg og bra med deg slik at du kan ha en liste å se på med positive tanker når du ikke har det greit. 

Forstår at det kan være veldig vanskelig å fortelle andre om hvordan du  har det inni deg. Det er også noen du kan trene på. Du trenger ikke å si alt. Kanskje bare at du for eksempel overtenker, sliter med negative følelser, ikke har det helt bra akkurat nå, føler meg lei meg. Da kan du oppleve at du får støtte av andre uten å si det som kanskje skremmer deg med selvmordstankene. Det er du som bestemmer hva du vil si til andre.

Jeg ønsker deg alt godt.

 

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster.

I samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

- Det er kaos i hodet mitt, jeg klarer ikke noe

Gutt fortviler (colourbox.com)

Jeg føler at alt bare er kaos inni meg. Jeg sliter med selvtilliten og kjenner at ting ikke er bra. Jeg vil så gjerne få det bedre, men aner ikke hvordan. Er det noe jeg kan gjøre selv?

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å gå alene med det vonde. Selv om alt føles håpløst eller svart finnes det løsninger.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser