Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker å fortelle mamma at jeg er deprimert men synes det er veldig vanskelig.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har slitt med noe jeg tror kan være depresjon i omtrent 1 og et halvt år. Jeg har ikke fått dette bekreftet av en profesjonell, men jeg kan ikke tenke meg hva annet det kan være. Jeg er i en konstant tilstand av å føle meg helt håpløs. Ingenting føles ekte, og ingenting virker viktig. Det føles som om hodet mitt skal eksplodere hvis jeg ikke får fikset dette. De eneste som vet om dette er noen av mine internettvenner, men det er det. Pappa ønsker jeg ikke å fortelle det til, men jeg ønsker å fortelle det til mamma. Dette synes jeg er veldig vanskelig, og det er det jeg trenger hjelp til. Takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss om hvordan du har det.

Det er vondt å gå og kjenne på slike følelser som det du beskriver. Og det er tøft å bære på det alene og føle at man må spille skuespill overfor andre. Du sier at du har hatt det sånn veldig lenge og har ikke fortalt dette til andre enn noen internettvenner. Det er godt at du ihvertfall har snakket med dem om det og du har sikkert fått støtte og oppmuntring fra dem. 

Det er veldig fint at du ønsker å snakke med moren din om hvordan du har det. Det hjelper alltid å åpne seg om slike ting selv om det kan føles veldig skummelt og sårbart å skulle snakke om det. Du vil sikkert kjenne deg lettet etterpå og det vil gi moren din en mulighet til å hjelpe deg videre. Hun vil sikkert være takknemlig for det.

Du sier at du ønsker hjelp til hvordan du skal snakke med moren din om dette. Det du kan gjøre er å sørge for at dere er alene og uten noen forstyrrelser og si til henne at du trenger å snakke med henne om hvordan du egentlig har det. At du trenger hennes støtte og hjelp for å få den hjelpen du trenger. Du trenger ikke å planlegge så veldig hva du skal si, bare la det komme det som passer å si der og da. Hun vil sikkert stille deg noen spørsmål og så glir samtalen av gårde.

Kanskje kan du vise henne dette innlegget ditt og svaret du har fått hvis du synes det blir for vanskelig å si det direkte? 

Siden du har gått så lenge og hatt det vanskelig så tenker jeg det ville vært lurt av deg å gå til en profesjonell sånn at du kan få behandling for det du sliter med. Det kan høres ut som om det er en depresjon men det vil en fagperson kunne finne ut av. Det finnes god behandling både for angst og depresjon så jeg vil absolutt anbefale deg å oppsøke den hjelpen som finnes der du bor.

Hvis du snakker med moren din så vil hun kunne være med deg til fastlegen din. Han/hun vil vite hva som finnes av tilbud der du bor og henvise deg til BUP eller annet sted. Du kan også gå til Helsestasjon for Ungdom. Der jobber det helsesøster, lege, ofte også psykolog og andre faggrupper. Det er et gratis tilbud og det er ikke ventetid for å komme dit.

Jeg legger ved noen artikler som kan være nyttige for deg å lese. Lykke til!

 Hilsen psykologen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert