Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om jeg har en spiseforstyrrelse. Jeg er ikke fornøyd med kroppen min eller meg selv i det hele tatt og hater å spise. Hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om jeg har en spiseforstyrrelse. Jeg veier 44-45 kg, er ca 159 cm og har bmi på 17. På en vanlig dag spiser jeg kanskje 1-2 gulrøtter til frokost/lunsj og så spiser jeg litt middag, men bare for at foreldrene mine ikke skal bli mistenksomme. Prøver også å drikke mer vann i stede for å spise. Alle i klassen klager hele tiden på at jeg spiser for lite og sånn. Jeg har tatt noen tester på nett, og alle sa at jeg enten har eller holder på å utvikle en spiseforstyrrelse. Jeg er ikke fornøyd med kroppen min eller meg selv i det hele tatt og hater å spise. Når jeg føler at jeg spiser for mye, selv om jeg ikke nødvendigvis gjør det føler jeg at jeg må kaste opp. Det har jeg gjort noen ganger også, men siden jeg kan ødelegge tennene og spiserøret så prøver jeg å la være. Er dette normalt? Har jeg en spiseforstyrrelse? Hva skal jeg gjøre? Beklager rotete spørsmål, og takk på forhånd for svar. Hilsen usikker jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du har det tungt og strevsomt nå, og jeg kan forstå at du er fortvilet og ønsker en forandring.

Spiseforstyrrelser kan ses på som en persons måte å takle vanskelig og ubehagelige følelser og situasjoner i livet. Det kan også være en måte å skaffe seg en følelse av kontroll i tilværelsen. 

En person som har en spiseforstyrrelse, vil være overopptatt av mat og plages med konstante tanker, følelser og handlinger rundt mat, spising, slanking og det å hate kroppen sin. Andre sider av livet blir overskygget når svært mye tid og ressurser brukes på handlinger knyttet til mat og spising. Du forteller at du hater å spise og spiser svært lite, tenker mye på mat og føler du spiser for mye og dermed kaster opp iblant. Dette bekymrer meg og jeg er redd for at du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse. Du bør ta dette på alvor og få hjelp så fort som mulig. Ikke gå med disse tankene alene!

Nå syns jeg du skal snakke med noen om hvordan du har det. Du kan trenge hjelp til å lære deg å spise normalt, slutte med slankingen og lære deg å være glad i deg selv for den personen du er med den kroppen du har. Det er best om du kan snakke med foreldrene dine om dette, eller du kan snakke med helsesøster på skolen din. Hvis du syns det er vanskelig å snakke med noen om dette, så kan du vise det du har skrevet til oss til foreldrene dine eller helsesøster.

Det finnes hjelp for det du strever med nå, så jeg håper du prater med noen om dette. Lykke til! 

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. I denne artikkelen finner du noen svar som er til hjelp.

Les mer

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

- Jeg lurer på om jeg kan ha en spiseforstyrrelse

Spiseforstyrrelse (colourbox.com)

Jeg synes jeg er tykk, selv om alle sier at jeg er tynn. Jeg liker ikke kroppen min, og noen ganger spiser jeg ikke i det hele tatt, eller kaster opp det jeg spiser. Har jeg en spiseforstyrrelse?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser