Hopp til hovedinnholdet

Jeg rødmer og får tårer i øynene av ingenting. Jeg svetter også mye, og tør ikke ha fremføring for klassen... Hva er galt med meg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har begynt å oppleve noen ting spesielt sterkt den siste måneden. Jeg begynner å rødme utrolig lett og får liksom tårer i øynene over ting så enkelt som et vanlig spørsmål. Og dt gjelder også med vennene mine som jg lenge har før meg trygg på og kunnet gjort alt med. Jg begynner også å rødme med de og får tårer i øynene med de under en helt vanlig samtale. Jg klarer heller ikke å holde øyekontakt med noen. Det samme her gjelder med moren og faren min. Det har ALDRI vært sånn før. Bestevennen min som jg har hatt i mange tusen år og vært kjempe trygg på blir jg til og med sånn foran nå. Og uansett hvem jg snakker med begynner jg alltid å planlegge den neste tingen jg skal si inne i hodet mitt og dt er igså sånn vis jg for eksempel skal møte noen på senteret eller et spisested. Jg sitter liksom på bussen og planlegger hva vi skl snakke om selv om jg kjenner personen godt. Jeg begynner også å svette helt ekstremt. Jegklarerforrestenikkeåha framføringer foran klassen. hvaergalt medmeg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for st du skriver til ung.no!
 

Det er mange som plages av rødming, og svetting, spesielt i tenårene. Dette kan ha mange årsaker, men det er ofte sammensatt. Det er fordi nivået av kjønnshormoner er høyt. Du vil sannsynligvis bli kvitt disse plagene etter hvert.

 

Det blir verre når du fokuserer på det og stresser deg opp. Hvis du greier å være rolig og avslappet, vil du oppleve mindre svetting og rødming. Det er derfor mange svetter og rødmer mer i sosiale sammenhenger, enn hjemme i trygge omgivelser.

 

Selvsikkerhet har ofte en innvirkning, spesielt for ungdommer. Mange opplever å rødme og svette når de er i psykisk stressende situasjoner, for eksempel på skolen. Ofte blir det værre når man tenker på det. Kjønnshormonene påvirker også følelsene dine. Derfor får du lett tårer i øynene. Du skriver at du ikke tør å se folk i øynene på grunn av dette, og da tenker jeg at dette blir en ond sirkel. 

 

Man kan lære seg opp til å ha større selvsikkerhet, og mange får mindre plager av dette. Både helsesøster, fastlege og psykolog kan være nyttige støttespillere på dette området. 

 

Når det gjelder fremføringer, er det vanlig å være nervøs. Om du opplever det som veldig ille, kan du snakke med læreren din om det. Da kan læreren tilrettelegge slik at du kan ha fremføring alene, eller bare for noen få venner. Etterhvert som du får øvd deg, vil du føle deg tryggere når du skal fremføre noe for andre :-)

 

Selv om dette er ille for deg nå, vil det bli bedre. Du er som sagt ikke alene om å ha det slik, og det er ikke noe galt med deg. Det er hormonene dine som gjør det vanskelig, og når de stabiliserer seg, vil du også føle deg mer stabil.

 

Jeg synes du skal  ta kontakt med helsesøster på skolen din. Helsesøster har taushetsplikt og hun er vant med å snakke om disse tingene. Hvis det er vanskelig å si det, kan du skrive ut ditt spørsmål og mitt svar, så kan dere ta utgangspunkt i det.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rødming

Jente rødmer (colourbox.com)

Er du redd for å rødme når du skal snakke høyt i klassen eller når en du liker ser på deg? Gruer du deg til situasjoner fordi du tenker at andre sikkert vil se at du rødmer? Mange bekymrer seg for at de rødmer lett.

Les mer

Svette

Svette (colourbox.com)

Når kjønnshormonene begynner å øke på i puberteten, er en av følgene også at man svetter mer og at svetten lukter litt mer. Det er spesielt testosteronet, det mannlige kjønnshormonet som påvirker svettelukten.

Les mer

Zelda om selvbilde

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Kjenner du deg igjen i ukas stripe og sammenlikner deg med de rundt deg? Dårlig selvbilde og selvfølelse? Har du glemt hvor mange bra sider du har?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser