Hopp til hovedinnholdet

Jeg er kvalm hele tiden. Hva kan jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er kvalm siden august 2015 helt til nå. Jeg er helle tid kvalm, føler det mest om kvelden. Får ikke sove om natta, e så kvalm. Lege sier at jeg er frisk som en fisk og han ikke kan hjelpe. Barnevernet vil ikke hjelpe. Psykolog/BUP vil ikke hjelpe. Jeg vet at alt er i hodet mitt pga angst og stress og der er grunn til at jeg er kvalm å e redd å sitte i en bil. Sliter også med å spise e redd for å kaste opp. Har selvmordstanker fordi jeg ikke har en fremtid. Jeg går ikke skole og jobber ikke, og jeg er ensom og kjeder meg. Klarer ikke å gjøre noe som helst pga kvalmen. He fått skikkelig depresjon av det.ingen vil hjelpe meg. Snakka med rødekors og de vet ikke heller hva som kan hjelpe meg. I tilleg føler jeg meg innesteng og utestengt i den byen. Og mor vil kaste meg ut heim ifra når jeg blir 18. Er livredd. Mor e det viktigste i livet mitt å he så mye angst for å være alene og miste ho. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det må være veldig ubehagelig for deg å være kvalm hele tiden. Jeg forstår at du har fått hjelp, men at du ikke har hatt noen virkning av den hjelpen du har fått. Du kan bytte fastlege og få en ny utredning i forhold til hva som gjør deg så kvalm. Det kan være psykisk, men du bør også undersøkes om det kan være noen fysisk. Sjekk synet ditt, ørene dine og hørselen din. Dette er viktig. 

Noe kan du gjøre selv, men da må du gjøre en innsats for å få det til. Kvalme er en vond følelse som gjør at du blir redd og får angst. Når følelsen av kvalme kommer så prøv å tenke på noe som er positivt i livet ditt. Det er viktig at du skriver ned en liste på det som er positivt i livet ditt slik at du kan se på listen når kvalmen kommer. De positive tankene kan gjøre at kvalmen blir mindre.

Du kan bruke helsestasjon for ungdom i kommunen, byen der du bor. Dette er et gratistilbud. Der kan du få hjelp og veiledning av helsesøster, lege og psykolog. Se på nettsiden til bydelen eller kommunen du bor i så finner du åpningstiden til helsestasjon for ungdom.

Ønsker deg alt godt og lykke til.

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster.

I samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Jente holder lapp med Ungdomsrett (colourbox.com)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse