Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg velge kjæresten min selv?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 16 år som er sammen med en gutt. Han er fra Irak og Usa, noe som gjør dette til et problem..faren min ble dypt såret når han fikk vite at jeg var sammen med en fra det landet og at han er muslim. Jeg tålte ikke å se på han og han gråt foran meg og sa han skulle få slutt på det. Jeg ble knust. Men, jeg har sagt til pappa at vi har slått opp så vi har på en måte et "hemmelig" forhold som har pågått en stund nå, men jeg er redd for at pappa skal finne ut hele tiden, jeg må snakke meg ut av det å lyve..noe jeg ihvertfall ikke trives med..men jeg trives så godt med han og han er ikke som pappa tror. Men er det sånn at jeg bør høre på pappa? er det farlig å være sammen med han eller ikke? og har jeg egentlig rett til å velge hvem jeg vil være sammen med? Hilsen meg, takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no!
 
Jeg forstår veldig godt at du har mange tanker og følelser nå, og det er så bra at du ber om hjelp slik at du ikke er helt alene.
 
Du forteller at du nå har en hemmelig kjæreste som faren din ikke må få vite om fordi han ikke aksepterer forholdet deres.
 
Når man er 16 år gammel har man rett til å bli hørt av dine foreldre, og det er vanlig å få lov til å bestemme sin kjæreste selv. Det viktigste er om man har en snill kjæreste som er respektfull, ikke hvilken religion han har. Det høres ut som om faren din vil beskytte deg fordi han er redd for hvordan du vil bli behandlet av en muslimsk kjæreste. Jeg tenker at hvis faren din kunne bli kjent med kjæresten som en "venn" av deg ville han kanskje bli mindre skeptisk?
 
Som du forteller er det veldig vanskelig å gå rundt å lyve for de man er glad i. Hva tror du ville skje hvis du var ærlig med faren din? Har du andre i familien din som kan støtte deg?
 
Jeg foreslår at du går til helsesøster og snakker med henne om alt dette, slik at du kan få tips og støtte.
 
Kos deg med kjærligheten og lykke til!
 
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse