Hopp til hovedinnholdet

Jeg tenker veldig ofte på å ta livet mitt og jeg har mistet helt kontroll over selvskadingen... jeg vet jeg må prate med noen om det, som en psykolog eller helsesøster. problemet er at jeg har dårlig erfaring fa ungdomsskolen

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg tenker veldig ofte på å ta livet mitt og jeg har mistet helt kontroll over selvskadingen... jeg vet jeg må prate med noen om det, som en psykolog eller helsesøster. problemet er at jeg har dårlig erfaring fra da jeg pratet med helsesøster om selvskading på ungdomsskolen for drøyt fire eller fem år siden og jeg tør virkelig ikke gå til helsesøster på skolen min fordi jeg er redd for at den dårlige erfaringen skal skje igjen Vet og at jeg sikkert må ha hendvendelse fra fastlege? Noe jeg også, typisk nok, er livredd for siden jeg ikke en gang klarer å gå til fastlegen min om jeg er syk. BUP der jeg bor har også dårlig rykte på seg, med psykologer som ikke er til å stole på og et føkka system som ikke funker for ungdommen i det hele tatt. Jeg vet ikke en gang om alt det jeg har nevnt over bare er teite unskyldninger som jeg bruker til å utsette det jeg vet jeg må gjøre. Jeg aner virkelig ikke hva jeg skal gjøre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17

Takk for at du skriver til oss nå som du har det så fryktelig vondt. Det er tungt å kjenne det slik, og leit å lese at du har du det så vanskelig med selvmordstanker og at du kjenner at du har mistet kontroll over selvskadingen din. I en sånn tilstand kan det være vanskelig å tro at ting kan bli bedre.

Om å være redd

Du skriver at du vegrer deg for å ta kontakt med ulike hjelpeinstanser fordi du er redd for at du ikke skal få hjelp slik du opplevde da du gikk til helsesøster på ungdomsskolen. Jeg synes du har god innsikt over hvilken følelse som beveger seg inni deg rundt det å snakke med noen, og det er det ikke alle som har. Det er nemlig slik at når man er redd, så kan det være tøft å utfordre seg selv. På denne måten får man dessverre ingen andre impulser som kan hjelpe en til å se tingene i et annet lys. Dette kan kjennes veldig ensomt og vanskelig å håndtere på egen hånd.

Om negative tanker

Du skriver videre at dine negative tanker om BUP og helsesøster kan være en måte for deg å utsette og unnskylde det å ikke ta kontakt på. Dette kan være en del av et depressivt bilde. Når man er deprimert, så strever man med negativt tankeinnhold. Det er mange som mister håp om bedring når de er langt nede. Likevel er det slik at behandling hjelper, og i en slik situasjon hvor du har lyst til å gi opp er det viktig at andre kan holde håpet ditt oppe. 

Om å snakke med noen

Jeg synes det er trist å lese at du ikke opplevde å få god nok hjelp fra helsesøster da du gikk på ungdomsskolen. Jeg synes det er like leit dersom dette skulle hindre deg til å oppsøke hjelp på ny. Helsesøstre er ulike, selv om de har lik utdanning. Like leit er det dersom du ikke oppsøker BUP på grunn av deres rykte. Det kan jo være at du møter en psykolog som kan hjelpe deg, selv om han eller henne ikke har klart å hjelpe andre? Alle er ulike, og man har ikke like god kjemi med alle. Det finnes mye god behandling for det du strever med, og jeg synes det er leit dersom du ikke skulle få mulighet til å utforske dette i sin søken om å få det bedre.

Du skriver også at du er livredd for å oppsøke fastlegen din. Jeg synes likevel det er viktig at du tar kontakt med denne. Fastlegen er en nøkkelperson for å få henvisning videre i psykisk helsevern. Har du noen du kan alliere deg med, for eksempel en eller begge foreldrene dine, som kan være med deg til legen for å støtte deg? Kanskje du kan ta med deg det du har skrevet inn til oss og vise til fastlegen din, og bruke dette som et utgangspunkt til å snakke videre sammen? Fastleger har god erfaring med å lytte til mennesker som strever. 

Du kan også ta kontakt med helsestasjon for ungdom i kommunen din dersom kommunen har dette tilbudet. Ved noen slike helsestasjoner jobber det også psykologer som du kan be om å snakke med. Det er også en mulighet å ringe gratis til Alarmtelefon for barn og unge på telefonnummer 116 111. Der vil du få støtte og råd i hvordan du kan komme videre i systemet. Dersom du får det så vanskelig at du blir redd for ditt eget liv, så må du dra til Legevakten. 

Din motivasjon

Du skriver til oss fordi du ønsker hjelp til å komme deg videre. Dette tenker jeg speiler din motivasjon for å få en bedre hverdag, og det er veldig bra at du har en slik motivasjon. Jeg vil invitere deg til å spille på lag med denne siden av deg selv, og bruke denne til å komme i kontakt med fastlegen din, helsestasjon for ungdom og eventuelt også overfor en psykolog i BUP.

Avslutningsvis legger jeg ved noen artikler om selvskading, selvmordstanker og depresjon som jeg håper du finner nyttig.

Jeg ønsker for deg at du tar kontakt med de rundt deg, om det er foreldrene eller fastlegen din eller de på helsestasjonen. Du er verdt å få det bedre, jente 17. Ikke gi opp nå. Jeg ønsker deg lykke til videre i framtiden.

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading

Nærbilde av jente (colourbox.com)

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å gå alene med det vonde. Selv om alt føles håpløst eller svart finnes det løsninger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser