Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg er deprimert, holder på med selvskading og ønsker bare å dø.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 13år. Jeg tror jeg er deprimert. Jeg er alltid lei meg, men dekker det med humor når jeg er med andre. Selv om det inne meg føles helt tomt. Jeg har ingen grunnt til å leve lenger. Nå går jeg i 7.kl og etter sommeren er det ungdomsskole. Før gledet jeg meg fordi jeg har en venn som byttet skole i 5kl.(Den eneste ekte vennen min) som skulle begynne på samme skole som meg igjen i 8kl, men i går sa hun at hun skulle begynne på en annen skole. Der var alt håpet om å komme seg gjennom ungdomskolen borte.... jeg føler meg bare så alene... som om ingen bryr seg. En venn av meg har en mistanke om hvordan jeg føler meg... fordi jeg kom en dag på skolen med store kutt/Skraper på håndleddene(etter selvskading). Jeg skyte på katten men hun trodde ikke helt på meg... men etter det har jeg latet som ingenting.... Kan jeg være deprimert... jeg vil bare dø! Hilsen jente 13år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så leit å høre at du føler deg deprimert og ensom. Å føle seg ensom er vondt å kjenne på. Om du er deprimert er vanskelig å si, men du er i alle fall trist og har det veldig vondt og du bør få hjelp til selvskadingen din og tankene om at du ikke vil leve mer. 

Slik jeg forstår deg er du veldig lei deg fordi du ikke kommer til å gå på skolen med din beste venninne når du skal begynne å 8.klasse. Du klarer nå ikke å se noen grunn til å leve lenger. Du skader nå deg selv fordi du er så lei deg. 

Først vil jeg si at ting vil endre seg. Selv om du nå har det vondt og vanskelig, vil det snu og ting vil bli bedre. Det kan også hende at du kommer til å bli kjent med mange nye mennekser som kan komme til å bli gode venner av deg. Det høres også ut som du har noen venner på den skolen du går på. Prøv å hold på dem, selv om det ikke er din beste venninne. 

Jeg anbefaler deg å snakke med noe noen du stoler på hvordan du har det. Ikke gi opp! Ofte blir ting verre hvis man holder det for seg selv. Når man klarer å snakke om det fører det som regel til at man føler seg mindre ensom med vanskene og at man får mer tro på at man kan få riktig hjelp.

Når man er dypt fortvilet og opplever at livet er vondt og vanskelig er det forståelig at du har tanker om bare å gi opp og dø. I en slik situasjon er det viktig å huske på at selvmordstanker er en tanke og ønsker om å slippe å streve og slite med tristhet, tunge og vanskelige ting i livet ditt. Når du får hjelp og støtte, og situasjon blir bedre, vil du også få lyst til å leve. Uansett hvor håpløst du synes situasjon er, er det helt sikkert mulig å få en forandring.

Hvis du synes det er vanskelig å fortelle foreldrene dine om hvordan du har det og hva du tenker kan du foreksempel vise de hva du har skrevet til oss i ung.no, eller skrive et brev til dem. Du kan gjerne også vise de svaret vi gir deg.

Du skriver også at du skader deg selv. Jeg vil anbefale deg å fortelle dette også til dine foreldre. Mange unge er redde for hvordan foreldrene skal bli sinte når de forteller om selvskading og selvmordstanker. Noen foreldre reagerer kanskje sterkt når de først får vite det, men mange unge blir overrasket over hvor fint det gikk å snakke med foreldrene sine om det, og støtten og hjelpen de får av foreldrene sine.

Du kan også snakke med helsesøster på skolen, sosiallærer eller et familiemedlem.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe hjelpetelefonen på telefonnummer 116 123. Det er gratis, og åpent hele døgnet. Der kan du være anonym.

 

Jeg håper dette var til hjelp for deg. Som sagt må du ikke gi opp. Det er hjelp å få, så hopp ut i det å fortell noen voksne om hvordan du har det og hva du sliter med.

 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser