Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en sykdom som heter vitiligo jeg har hatt det en del år. Før jeg fikk sykdommen så var livet mitt helt flott. Nå har alt kræsjet og jeg er sint!

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg har en sykdom som heter vitiligo jeg har hatt det en del år. Før jeg fikk sykdommen så var livet mitt helt flott jeg turte mer var alltid en glad gutt men da jeg begynte å få sykdommen så har alt krasjet for meg det er så flaut å ha det og jeg er sint hvorfor har jeg det hva gjorde jeg for å få det jeg fortjener ikke det. Jeg er også sint på at det ikke finnes en kur på det bør det være så vanskelig. Jeg ber hverdag på at det skal komme en kur jeg håper på det i hvertfall.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15 år


Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan det er for deg å leve med en sykdom som du ikke kan gjøre noe med. Jeg syns det er fint at du forteller til oss hvordan du har det med å leve med sykdommen fordi jeg er sikker på at det er mange som kan kjenne seg igjen i det du beskriver.

Jeg kan forstå at du er sint over at det akkurat er du som har fått sykdommen og at det foreløpig ikke finnes noen kur mot vitiligo. Du har helt rett i at verken du, eller andre, har fortjent å få en slik sykdom.

Det er jo dessverre slik at noen forhold i livet kan vi ikke råde over og det å få en sykdom som rammer huden og som vil bli synlig for andre kan gjøre at man blir både sint, trist og flau. Det å være ung når man får en slik sykdom kan påvirke selvfølelsen og man kan føle seg annerledes og utenfor. Man kan miste glede over livet og alt kan føles vanskelig og tungt. Dette er helt normale reaksjoner.

Det er vanskelig å si om det kommer en kur - men det gjøres stadig forskning og mye kan skje i fremtiden.

Det som jeg tenker er viktig for deg vil være å forsøke å akseptere og forholde deg til at du har vitiligo.

Det å gjemme seg bort vil gjøre at du får det verre. Det løser heller ingen ting og du blir ikke lindret av dette. Jeg vil sterkt anbefale deg å mobilisere fokuset på hvor fin du er uavhengig av vertiligo. Denne sykdommen definerer ikke deg - du er god som gull for den du er. Jeg kan forstå at det å være i ungdomstiden hvor man er ekstra sårbar og opptatt av å ikke skille seg ut kan gjøre dette ekstra vanskelig for deg.

Likevel vil jeg oppfordre deg til å våge å tro på at du er god som du er og at denne sykdommen ikke bør få lov til å forandre deg som menneske!

Det går fint an å leve godt selv med vertiligo. Det er mange som gjør det.

Jeg vil råde deg til å snakke med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom om hvordan du har det med sykdommen din og få støtte til å lære deg å håndtere det som gjør det vanskelig. Det å ha noen som du kan dele dine bekymringer med kan bidra til at du vil mestre det å leve med en kronisk sykdom bedre.

Kanskje du kan få hjelp til å finne andre med samme sykdom slik at dere kan utveksle erfaringer?

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Ønsker deg alt godt!

 

 

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung med kronisk og psykisk sykdom

Jente står alene på et svaberg. (Foto: privat)

Emilie deler sin historie. Historen handler om å utvikle en utmattelse der kroppen sviktet mer og mer samtidig med at det gikk hardt ut over det psykiske. Det utviklet seg over tid. Hun forsto ikke hva som skjedde, men kjente at kreftene sviktet. At andre kom med kommentarer om at hun skulket eller ignorerte sykdommen,var ekstra vanskelig.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hjelp deg selv til bedre selvfølelse

Jente ser seg selv i speilet (colourbox.com)

Ved å få oversikt over selvfølelsens og selvbildets ulike deler, kan du hjelpe deg selv til å få det bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert