Hopp til hovedinnholdet

Ingen liker meg, jeg har dårlig selvtillit og tenker på selvmord.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har det vanskelig på skolen ingen liker meg verken av jentene og guttene folk kaller meg stygg O.S.V. Når jeg kommer hjem går jeg på rommet og gråter tar en pause og tenker på selvmord at jeg bare vil dø, jeg gjør det aldri for jeg tørr ikke, men jeg skader meg selv av og til (ingen merker det mest fordi ingen bryr seg om meg). Jeg har sykt dårlig selvtillit gidder ikke å prøve å rekke skolen jeg bryr meg ikke om skole lenger heller... TIPS?? Når jeg skader meg er det ikke noe stort...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (13)

Jeg blir bekymret når jeg leser det du skriver, fordi du har det virkelig ikke bra. Det er veldig trist at du føler at ingen liker deg og har det så vanskelig som du har det. Det er mulig å få det bedre med hjelp.

Det du skal gjøre er å snakke med noen om det du sliter med av vonde tanker og følelser. Det er mange som kan kjenne seg igjen i det du skriver og opplever, så du er ikke alene!

Selvmordstanker er heldigvis bare tanker! Det kan ofte være et uttrykk for at man ønsker at det som er vondt skal forsvinne - mer enn at man faktisk ønsker å dø!

Jeg vil sterkt anbefale deg å snakke med noen om hvordan du har det. Selvmordstanker er et symptom på at du ikke har det bra og det å snakke med noen hjelper!

Det kan være mange årsaker til at du har det slik. Ofte så kan det være at man går med mange vonde følelser og tanker helt alene - og det kan gjøre at man ikke får "være seg selv" og at man av den grunn blir mer lukket og ensom.

At du føler deg ensom og har tanker om selvmord kan bety at du sliter med en depresjon. Dersom du er deprimert, og snakker med noen om det (kanskje viser den/de du snakker med det du har skrevet her til oss i ung.no), så vil du få hjelp slik at du på sikt får det bedre med deg selv. 

Det vil bli bedre med hjelp av noen som har erfaring og kunnskap om å ha tunge tanker om selvmord og være ensom. Du kan gå på helsestasjon for ungdom der du bor. Der jobber det helsesøstre, leger og ofte psykolog/psykiatrisk sykepleier. Mange steder er det åpent litt etter skoleferien har begynt, men på kommunens/bydelens hjemmeside kan du finne åpningstider.

Du kan også kontakte fastlegen din. Legen vil kunne henvise deg videre, til f.eks en psykolog, hvis legen mener det er lurt for deg.

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Mennesker trenger noen å dele tanker og opplevelser med. Det å føle seg ensom når du er mye alene, er tegn på at du ikke får kontaktbehovet ditt dekket. Ensomhet gjør vondt og skal gjøre vondt. Om du oppdager og tør å innrømme for deg selv at du er ensom, har du gjort et viktig steg på veien for å gjøre noe med problemet. Prøv å bruke oppdagelsen til å gjøre valg der du åpner for vennskap. 

Når man er ensom, kommer også tanker om at man ikke er likt av noen og ikke har noen venner. Disse negative tankene tar opp mye plass i hodet og gir en veldig lav selvfølelse. Det blir en ond sirkel, som det er vanskelig å komme ut av. Det du da må prøve er å finne frem de positive tankerene og gi disse mer makt.  God selvfølelse er noe man kan påvirke ved hvilke tanker man velger å gi makt til. Bruk gjerne hjelpehånden for å sortere de negative tankene og oppdage de positive! Les om ensomhet og hjelpehånden i artikkelen.

Noe som kan hjelpe deg med å finne frem til de positive egenskapene ved deg og ting du liker er å lage en liste. Notér deg punktene etter hvert som du kommer på det. Det kan være: "jeg er flink til å lage mat/bake", "jeg liker å bade i sjøen", "jeg har fine øyne", "jeg er hyggelig å snakke med" osv. Når du setter deg ned og tenker gjennom dette, er jeg sikker på at du finner noen positive egenskaper ved tegn og ting du liker. Du kan også spørre mamma, pappa og søsken om de også har noen punkter til listen din. Det har de helt sikkert.

Mitt aller beste råd til deg er å snakke med noen om hvordan du har det. Ofte er det også fint å snakke med foreldrene, de har vært gjennom mye og kan ha mange gode råd å gi. Dessuten vil de som oftest gjøre alt de kan for at barna skal ha det bra.

Jeg legger ved mange artikler som jeg ønsker at du ser på. Der vil du også finne gode råd og se hva som er mest aktuelt for deg.

Masse lykke til og stå på!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Selvskading

Nærbilde av jente (colourbox.com)

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing