Hopp til hovedinnholdet

Kameraten min blir mobbet og jeg trenger råd for hva jeg kan gjøre for å få slutt på det før vi begynner på ungdomsskolen sammen med mobberne etter sommeren?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en 13 år gammel gutt og jeg er beskymret for den ene kameraten min som er blitt mobbet av andre gutter fra andre skoler når han møter dem. Det er spessielt hvis han går alene blir han mer mobbet enn hvis han er med meg og andre ute fordi de som mobber han tørs ikke å si noe til han når jeg er med fordi jeg er på rundt 190cm høy i mens de som mobber kameraten min er rundt vanlig 7.klasse høyde men jeg kan ikke være der for han for altid. Så jeg lurer på om det er noen måte jeg kan få de til å slutte å mobbe han for godt på? Fordi når jeg sier at de skall slutte da sier de at de skall slutte men bare noen dager senere fortsetter de med det igjenog dette har skjedd siden starten av 7.klasse og nå etter sommeren begyner vi på ungdomsskolen med de som mobber kameraten min. Og det blir bare et enda større problem for han.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du har tatt kontakt med oss! Du er bekymret over kameraten din som blir utsatt for mobbing av andre gutter. Når du ser og hører mobbingen, sier du ifra til dem om at de skal slutte, men det gjentar seg gang på gang og har vart i snart ett år. Du er bekymret for at dere skal begynne på samme ungdomsskole som mobberne og er redd for at problemet skal eskalere for kameraten din etter sommeren.

Du spør om det er noen måte du kan få mobberne til å slutte med å plage kameraten din for godt. Det er et vanskelig spørsmål. Først og fremst er det utrolig bra å lese at du vil hjelpe kameraten din. Det at du bryr deg, sier ifra, og støtter han, må bety mye for ham. Han er heldig som har en venn som deg. At du fortsetter å være en venn, er noe av det viktigste du kan gjøre. Det betyr nok mer enn du tror.

Nå har du bedt om råd her siden det er vanskelig for deg, du kan ikke alltid være tilstede og beskytte han mot disse guttene. Skulle ønske det var et bedre svar... Men det finnes nok ingen standard oppskrift, som gjør at du kan stoppe mobbingen. Men det er også viktig å si at det er voksne som har ansvar for å gjøre det er trygt å være på skolen, selv om mobbingen skjer utenfor skolen. For å få slutt på mobbingen er det ofte viktig at de voksne på skolen følger opp både den som blir utsatt for mobbing og de som mobber - helt til kameraten din har det trygt og godt på skolen. Så:

Ansvaret for å sørge for at mobbingen tar slutt, er de voksnes. Men det betyr i så fall at kameraten din må si fra på skolen. Det at dere nå slutter på barneskolen og skal over på ungdomsskolen, gjør det kanskje litt vanskelig for dere å vite hvem dere skal kontakte. Kanskje det er en som har hjulpet en av dere før på skolen dere går på nå? Kanskje dere kunne kanskje gått sammen til den nye skolen?

Det kan være lurt å ta kontakt med en rådgiver eller sosiallærer. Hvis den nye skolen allerede nå kan bli kjent med situasjonen. vil de ha god anledning til å være forberedt i august.  Er det vanskelig å ta direkte kontakt med skolen, går det an å skrive et brev eller en mail til rektor, der dere forklarer situasjonen og hva dere er bekymret for.

Dersom du eller kameraten din ønsker å sprørre mer, kan dere ta kontakt på chat hos snakkommobbing.no som har åpent mandag til torsdag fra kl 15.00-21.00 og søndag fra kl 16.00-21.00
Besvart av chatte-tjenesten Snakkommobbing.no i samarbeid med Ung.no

På snakkommobbing.no kan du chatte gratis og helt anonymt, med en fagperson

Åpent mandag til torsdag fra kl 15-21  (Søndag 16 - 21)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Spørsmål og svar om: mobbing

Trist gutt (colourbox,com)

Lurer du på hva du kan gjøre om vennen din blir mobbet? Har du dårlig selvtillit og sliter med mobbing? Få svar på dine spørsmål om mobbing her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing