Hopp til hovedinnholdet

Hei, jeg sliter veldig med livet, jeg blir veldig ofte baksnakket og utestengt, flere ganger har jeg vurdert å ta mitt eget liv...

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter veldig med livet, jeg blir veldig ofte baksnakket og utestengt, flere ganger har jeg vurdert å ta mitt eget liv, rett å slett fordi jeg ikke orker mere. Jeg har snakker med lærene på skolen min, men de tror ikke på meg og er ikke til hjelp. Jeg orker ikke mere av dette her, jeg ønsker å få hjelp, men hvis det ikke blir noe bedre orker jeg snart ikke mere.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Så leit å høre at du baksnakket og utestengt og ikke orker å leve lengre. Det er ikke greit. Det er heller ikke greit at du har snakket med lærerene dine, og ikk blir tatt på alvor. Så flott at du skriver hit om dette! Da er du nærmere å få riktig hjelp. Ofte er man flau og skamfull over det hele at man stenger seg inne med følelsene sine, og da blir det ikke lettere om man ike blir trodd! Da er det lettere, og en god start å skrive anonymt til oss på ung.no!

Det er viktig å snakke med noen voksne om dette som tar deg på alvor. Du kan ta kontakt med helsesøster på skolen din. Helsesøster er ofte på jobb selv om skolen har ferie. Du kan ringe til helsestasjonen for småbarn der du bor, og be om å få snakke med helsesøster på din skole. Helsesøster har taushetsplikt og hun er vant med å snakke om disse tingene.

Om helsesøster har ferie, kan du stikke innom helsestasjon for ungdom der du bor. Der er det både helsesøster og lege.

Det er også viktig at foreldrene dine får vite hvordan du har det. De er dine nærmeste og kan sørge for at skolen tar dette på alvor slik at hverdagen din blir bedre.

Hvis det er vanskelig å si det, kan du skrive ut ditt spørsmål og mitt svar, så kan dere ta utgangspunkt i det.

Det er veldig modig av deg å søke hjelp. Det å snakke om tingene sammen med fagfolk er helt avgjørende for å unngå å komme ut av disse vanskelige tankene. Det å få vanskelige følelser på grunn av mobbing og utestengelse mobbing er helt normalt. At du kjenner på dette på som du har kommet på ungdomskolen er typisk. Du er på full fart inn i puberteten, og da er det normalt å bli mer følsom :-)

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Du kan også ringe Røde Kors sin hjelpetelefon for barn og ungdom på tlf: 800 333 21. Det er gratis å ringe fra fasttelefon og mobil. Telefonen er åpen mandag til fredag fra klokken 14.00 til 20.00. Denne tjenesten er også anonym.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Hvordan få slutt på baksnakkingen?

Jente hvisker (colourbox.com)

Baksnakking er et vanlig problem, det kan oppfattes som uskyldig når det skjer, men være veldig ødeleggende og føre til dårlig miljø i klassen eller vennegjengen.

Av Julie, ungdomsredaksjonen ung.no

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser