Hopp til hovedinnholdet

Begynner på ungdomsskolen etter sommerferien, gruer meg forferdelig mye.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg begynner på ungdom skolen etter sommerferien, jeg gruer meg forferdelig mye, jeg har også begynt og tenkte på om jeg bare skal ta selvmord for og slippe ungdom skolen.. jeg har ingen gode venner som skal begynne på skole med meg, første skoledag blir jeg sikkert stående alene, og friminuttene også, jeg vil ikke bli sett på som Loner, og jeg er litt kraftig er redd for og dusje med de andre. Når det nærmer seg skolestart så har jeg tre valg, enten spise 2 ganger om dagen og løpe til jeg har forbrent 1500 calorier vær dag og håpe på det beste på Ungdomskolen, ta selvmord, eller bare gå på skolen, men jeGtørr ikke, jeg tror jeg er mentalt syk, pappa sier jeg bør bli innlagt på sånn hjem, jeg vil faktiskHeller det en ogStarte på ungdom skolen, jeg har så dårligSeltelitt at det er sykt, pappa og mamma sier det også, jeg har en sosial skrekk og sliter veldigHøyt med andreTing også det er masse jeg kunne sakt..Men hvordanKan jeg bli lagt inn påDånn hjem?JegMenerJegSelvTrengerDet

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det er så trist å lese at du har det så vanskelig. Når man går alene med tunge tanker og gruer seg til ting, kan det virke nesten uoverkommelig.
Noen ganger kan man grue seg uten grunn. Det kan være at det er flere som ikke kjenner noen. Læreren vil passe på at alle har noen å snakke med og være sammen med i friminuttene. 
Det er vanlig at man legger på seg i puberteten. Jentekroppen skal forandre seg til å bli en kvinnes kropp og da trenger kroppen kvinnelige hormoner. Når du kommer på skolen vil du se at det er mange som er litt kraftig. 
 
Du må, så snart du kan, snakke med de hjemme om hvordan du har det og hva du tenker. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du bare vise de utskrift/screenshot av det du har skrevet og svaret her. Da vil de forstå hvordan du har det og at du må få hjelp.  
 
Hvis det er vanskelig å snakke med de, kan du snakke med helsepersonell på helsestasjon for ungdom eller fastlegen. Det er gratis på helsestasjon for ungdom og hos fastlegen. 
 
Du kan også ringe Alarmtelefonen hvis du trenger noen å snakke med. Erfarne vakter tar telefonen hver dag mellom 15:00 og 08:00. I helgene er linjene åpne hele tiden.
Alle som vil snakke eller skrive om livets utfordringer kan ta kontakt med Hjelpetelefonen . Dette er et døgnåpent tilbud der man kan snakke om enklere eller vanskeligere tema. Det er gratis å ringe 116 123
 
Hvis du er i nød kan du ringe legevakten 116 117 eller 113. Da får du snakke med en erfaren sykepleier.
 
Snakk med de hjemme så snart du kan!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Gruer du deg til å bytte skole?

Skolebygg (www.colourbox.com)

Mange blir triste av tanken på å skulle slutte på ungdomsskulen og begynne på videregåande. Kanskje ender du opp i ein klasse med bere folk du ikkje kjenner?

Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing