Hopp til hovedinnholdet

Kjønnsidentitet. Trans*person. Kan foreldre nekte behandling?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg har et spørsmål angående helse og behandling. Jeg er veldig usikker på meg selv og min egen kjønnsidentitet. Har endelig fått overtalt mamma til å gi meg psykologtimer og skal starte snart. Men hun sier også at vi ikke skal ha noen henvisninger vidre til rikshospitalet med evt hormonbehandling mm. Hvis psykologen mener jeg har trasseksuallisme og mener jeg trenger behandling, kan foreldrene mine nekte meg det? I så fall hvor lenge må jeg vente til jeg kan bestemme det selv? Hilsen "jente" 15år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint du tar kontakt med oss. Først må jeg få berømme deg for at du tar tak i dette og har vært åpen med mammaen din. Det forteller meg at du er en modig person og det er ett godt utgangspunkt.

Mange unge i din situasjon velger å ikke fortelle om kjønnsidentiteten sin, fordi de skammer seg og syns det blir for vanskelig.

Som barn har du rettigheter. Ingen kan nekte deg helsehjelp. Sånn sett så har du krav på behandling. Samtidig er det alltid bra å ha foreldre som støtter en.

For mange foreldre er det ofte vanskelig å forstå dette med kjønn og trans*. Av den grunn kan de bli redde og skeptiske. Som regel blir dette mye bedre med tiden. Det som hjelper er ofte tid og at foreldre får kunnskap!

Jeg vil råde mammaen (og muligens også psykologen din) til å lese mer om kjønnsidentitet. Her er noe som heter Kjønnsportalen.no, med masse god informasjon.

Her er mer info om hva du har rett på.

Ønsker du mer kunnskap om dette med hormonbehandling, vil jeg råde deg til å ta kontakt med Helsestasjonen for kjønn og seksualitet i Oslo.

Ta gjerne kontakt med UNG.no igjen og så kan vi hjelpe deg videre i prosessen. Lykke til!

Vennlig hilsen Psykiatrisk sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjønnsidentitet

Jente spiller gitar (colourbox.com)

Føler du at du kan gjøre "gutteting" og "jenteting" uten at noen bryr seg? Kjønnsidentiteten vår er knyttet til kroppen - til det biologiske. Men det å føle seg som et kjønn, som gutt eller jente, er også et resultat av en sosial og kulturell prosess.

Les mer

Hva er diskriminering?

Hånd mot vindu(colourbox.com)

Diskriminering kan forklares med at noen behandles forskjellig på en usaklig måte. Dette kan skyldes manglende kunnskap, og ikke et ønske om å behandle folk forskjellig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering