Hopp til hovedinnholdet

Hun sliter med søvn og våkner på natta.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg sliter med søvn for tiden. Jeg sovner fort. Men hver natt våkner jeg på natta(kl.4-5), og får ikke sove etter det. Dette irriterer meg ekstremt mye. Men i går kjente jeg en følelse, og det bare føltes ut som jeg skulle besvime. Det er som om hjernen min bare slutter og funke og alt virka så uvirkelig på en måte. Jeg har kjent denn følelsen i dag og, men ikke like ille. Hva er det, jeg vil ikke fortsette å kjenne den ekle følelsen..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (15)

Takk for at du skriver til ung.no.

Jeg forstår at det er slitsomt å våkne midt på natten og ikke klare å sovne igjen. Da ligger man gjerne og blir mer og mer irritert, som også gjør at man ikke sovner. Når dette skjer ofte, som med deg, kan man bli veldig sliten på dagen også, fordi man ikke får nok søvn. Da er det lurt å søke hjelp for å finne ut av problemet, akkurat som du gjør nå. Det er veldig bra!

Du vil finne noen råd i artiklene under, men det som også er viktig er å kartlegge hva årsaken til søvnproblemene dine kan være. Det kan helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom hjelpe deg med. Derfor råder jeg deg til å ta en prat med henne også.


Ungdom på din alder trenger ca 9 timer søvn hver natt. Når du ikke får nok søvn, vil både kroppen din og hodet ditt reagere på det. Slike reaksjoner kan være å bli veldig sliten, bli mer irritert og mer følsom. Det påvirker skolearbeidet og hukommelsen. Du kan også kjenne på rare og ukjente følelser i kroppen fordi du er helt utslitt.

For å få bedre søvnkvalitet, er det mange råd du kan prøve. Du kan lese om disse rådene i artikkelen "søvn er viktig". Se gjennom disse og vurder om det er visse rutiner du bør endre på. For å forstå bedre hva årsaken til ditt søvnproblem er, anbefaler jeg deg å snakke med helsesøster på skolen. Noen ganger våkner man på natta fordi man har mange tanker og følelser som man ubevisst tenker på eller drømmer om. Da kan det hjelpe å snakke med noen om disse tankene og følelsene. Det er helsesøster god på.

Når du våkner midt på natta og ikke klarer å sovner igjen, kan det være lurt å prøve noen avspenningsøvelser. 
Det finnes gode avspenningsteknikker som kan forsøkes. En enkel variant for å låse tankene i noe kjedelig, slik at de ikke fortsetter å reise avgårde inn i alt mulig rart, er følgende:

Når du har lagt deg, har slått av lyset, har det kjølig og rolig på rommet og føler deg trøtt kan du lukke øynene. Se for deg et 1-tall, bare hold fokus på dette 1-tallet mens du puster rolig ut og inn. Så er det 2-tallet du skal se for deg, stort og tydelig, mens du puster dypt og rolig ut og inn. Fortsett med ett og ett tall til du kommer til ti. Har du ikke sovnet da, starter du på 1-tallet igjen, og fortsetter slik. Husk fullt fokus på bildet av hvert tall og på å puste rolig ut og inn! Dette kan hjelpe deg, så det er verdt å prøve.
Det finnes også andre gode avspenningsteknikker som kan hjelpe for å finne ro og greie å sovne.


Jeg håper dette har vært til hjelp for deg. Masse lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Har du problemer med søvn?

Vi har tipsene for å få de timene på øyet du trenger.

Gå til vote

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser