Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor får homofile gutter så mye sympati, imens lesbiske jenter blir glemt?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Dette spørsmålet er ikke ment frekt. Men hvorfor er det sånn at homofile menn får så mye oppmerksomhet? Over at det er så vanskelig og være homofil blant "Guttegjengen". Det er like vanskelig og være lesbisk blant jentene. Når du er en homofil gutt, så Har du som regel alle jentene på din side. Hvis du har vært god venn med mange av gutta fra før, er det stor sjanse for at de fortsatt ser på deg som en "bror". Men når homofile jenter forteller det da sier bare jentene "ikke prøv deg på meg bare". Og gutta driter i deg og synes du er totalt uinteressant og de baksnakker deg like mye. Hilsen Jente 14

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for at du skriver til oss i Ung.

Fordommer og bekjemping av fordommer er et stort og komplekst tema med mange forskjellige sider og synspunkter. Å bli møtt med fordommer er noe som kan skade en ganske mye. Fra fordommer kan det fort lede til merkelapper som igjen fort kan lede til mobbing. Dermed må det tas tak i med en gang. 

Etter hvordan du skriver om lesbiske jenter og homofile gutter, går jeg utifra at enten du, eller noen du kjenner, også muligens er en lesbisk jente. For å si det med andre ord: om du ikke føler deg lesbisk selv eller kjenner en som er lesbisk, så har du en imponerende mengde med empati. 

Om enten du eller en person du kjenner blir møtt med fordommer, kommentarer, merkelapper, mobbing eller hva det måtte være pga din/sin legning, anbefaler jeg på det sterkeste å ta kontakt med skolen/helsesøster/foreldre. 

Til det faktiske spørsmålet ditt:

Som nevnt tidligere er fordommer og bekjemping av dem et stort og komplekst tema. 

Man kan si at lesbiske er en av de gruppene i samfunnet som møter mest sosial motstand i form av kommentarer, fordommer og stereotyper. I tillegg kan man også si at det er en av de gruppene i samfunnet som blir minst sett og hørt. Samtidig, kun fordi lesbiske jenter får mye motstand og lite sympati, betyr ikke det at det er galt av samfunnet å gi andre grupper lite motstand og mye sympati. 

Det jeg prøver å si er at det er ikke galt av resten av samfunnet å rette oppmerksomhet mot at "det er vanskelig å være homofil blant guttegjengen". Derimot, det som er galt er at det ikke blir rettet oppmerksomhet mot at det kan oppleves minst like vanskelig å være lesbisk blant jentegjengen. 

I løpet av de siste 100 årene er vi kommet veldig langt i Norge når det kommer til beskyttelse av menneskerettigheter og bekjemping av fordommer. Samtidig, det er fremdeles langt igjen å gå. Som du nevner selv, er det alt for lite fokus på lesbiske jenter. Dermed må det blir mer fokus på lesbiske jenter, og hvor vanskelig det kan være. Samt vil jeg minne deg på at det er veldig mange gutter som ikke lenger er "bror" med guttevennene sine etter de er kommet ut av skapet. Mange av dem møter også kommentaren "bare ikke prøv deg på meg". Dessverre. 

Det vi som samfunn og enkeltindivider må gjøre er å øke bevisstheten rundt problemene til homofile mennesker. Både gutter og jenter. Jeg har forståelse for at det kan virke svært frustrerende når homofile gutter får mer sympati enn lesbiske jenter. Det er fryktelig synd, som sagt, at problemene til lesbiske jenter ikke blir anerkjent. Bare husk! Problemet er ikke at homofile gutter får oppmerksomhet, men at lesbiske jenter ikke får oppmerksomhet. 

Under legger jeg ved noen artikler som jeg tror kan være til videre hjelp.

Jeg ønsker deg masse lykke til og at du finner ut av eventuelle problemer du måtte ha! :)

Vennlig hilsen ungdomsredaksjonen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

20 tegn på at DU er forelsket

20 tegn på at DU er forelsket

Her på ung.no får vi ofte spørsmål fra unge som lurer på om de selv er forelsket. I denne artikkelen vil du finne 20 tegn som kan tyde på at DU er forelsket!

Av Amalie, ungdomsjournalist, ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering