Hopp til hovedinnholdet

Noen ganger får jeg slik at jeg får følelsen av å ikke få nok pust inn, slik at jeg liksom må ta et anstrengelsespust inn, og føler jeg ikke får nok luft inn. Dette kan komme når som helst. Hvorfor skjer dette? Er det astma som gir meg pustevansker, eller noe annet?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har i noen perioder slitt litt med angst og depresjon, har vært innom helsesøster og fastlege og står på venteliste til psykolog. Jeg har også astma. Noen ganger får jeg slik at jeg får følelsen av å ikke få nok pust inn, slik at jeg liksom må ta et anstrengelsespust inn, og føler jeg ikke får nok luft inn. Dette kan komme når som helst. Hvorfor skjer dette? Det er vel ikke astmaen min, fordi da har jeg problemer med å puste ut, eller?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente
 

Takk for henvendelsen. Først så vil jeg beklage at du har måttet vente en stund før du får svar på dine spørsmål. Vi her i ung.no kan ikke få stilt deg oppfølgingsspørsmål eller undersøkt deg slik at vi får derfor ikke kommet med eksakt diagnose eller behandlingsforslag. Når det er sagt kan jeg komme med noen betraktninger. Du skriver at du periodevis sliter med angst og depresjon og at du har oppsøkt hjelp for dette og også står på venteliste for videre hjelp. Så flott du har tatt tak i dette og oppsøker hjelp. Det er virkelig godt å høre.

Det kan være flere årsaker til følelse av og ikke få nok luft og opplevelse av pustevansker. Nå vet ikke jeg hvor uttalt astmaen din er eller har vært, og eventuelt hva som vanligvis forverrer din astma, og i hvilke situasjoner du nå får følelse av disse symptomene. Bruker du noen astmamedisiner? Følges du opp av fastlegen din med pusteundersøkelser? Har du nylig hatt luftveisinfeksjon? Dette kan være med på å forverre astmaen din en periode med mere slim og innsnevring av luftveiene med følelse av å få for lite luft og kanskje hoste. Øket fysisk anstrengelse, røyk, forurenset luft ol. kan i slike perioder gi øket tendens til astmaforverring. Du beskriver at de kan komme når som helst og da tolker jeg det som at du ikke har observert noen sammenhenger. Du beskriver at du sliter med angst. Angstanfall kan gi liknende symptomer som et astmaanfall med følelse av ikke å få nok luft, svimmelhet, prikking i fingre ol. Dette kan oppstå i ulike situasjoner.

Dette er ikke godt for deg å gå rundt å føle på. Jeg vil anbefale deg å oppsøke din fastlege elelr helsestasjon for ungdom i kommunen din eller nabokommunen å forteller dette til dem. De kan sammen med deg vurdere om dette mest sannsynlig er forverring av din astma eller angsten som spiller inn. Dette blir avgjørende om du da skal få hjelp med din astmamedisinering eller mestringsstrategier for å takle situasjoner som utløser angst. Ikke fortvil, legen er der for å hjelpe deg! Lykke til.

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser