Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer med kroppen min om jeg slutter å spise?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 14. Jeg har sluttet å spise jeg begynte i november 15. Og har tenkt å gå helt til julaften. Hva kommer til å skje med kroppen min. Og hva skjer vis jeg drar til legen. Pils svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for ditt spørsmål til Ung.no. 

Mat må man ha for å leve og i din alder trenger en litt ekstra for å utvikle seg og vokse normalt. Hvis du slutter å spise vil du til slutt dø, men før den tid håper jeg at det er noen rundt deg som ser hva som skjer og som tar ansvar for deg. Men det viktigste er at du tar ansvar selv.

Er det slik at du tenker at å la være å spise er en god måte å slanke seg på? Hvis det er tilfelle, vil jeg heller anbefale deg å snakke med noen om hvordan du kan regulere vekten din på en sunnere måte. På den måten kan du legge en bedre plan for dine valg og ha det bra med deg selv. Og du vil unngå at de voksne rundt deg blir bekymret for deg.

Hvis en ikke spiser, vil en naturlig nok føle seg uvel, og kanskje litt kvalm og da forsvinner også lysten på mat. En blir ukonsentrert og vil få store problemer med å lære. Du vil slutte å vokse og menstruasjonen vil forsvinne om det står på for lenge. Du vil få en gusten hudfarge og kanskje miste hår. Er du villig til å oppleve dette for din plan om å la være å spise før julaften?

Mange unge i din alder kan i perioder ha et anstrengt forhold til mat og kropp, da er det viktig å snakke med noen som kan hjelpe en til å komme ut av denne tankegangen.

Spiseforstyrrelse er en alvorlig lidelse og hvis du er på vei inn i en slik lidelse, er det viktig at få hjelp. Og det er bra at du selv har tenkt på at det kan være lurt å snakke med fastlegen din.

Jeg anbefaler deg først og fremst ta dette opp med foreldrene dine om hvorfor du har bestemt deg for å la være å spise. Du kan også snakke med fastlegen din, eller helsesøster på skolen. 

Du lurer på hva som kommer til å skje om du oppsøker fastlegen din. Han/hun vil nok forsøke å forklare deg at det ikke er så lurt å la være å spise, og dette er jo noe du helt sikkert er klar over selv. Han/hun vil høre hva du tenker og føler om mat og kropp og forsøke å komme med gode råd for å ta vare på deg selv. 

Så ta kontakt med noen voksne som du stoler på. Ikke gå alene med tankene og planene dine, og ikke vær redd for å endre planen din. 

 
Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Øvelser for å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Myter og fakta om spiseforstyrrelser

En ert på en tallerken (www.colourbox.com)

Det er mange myter om spiseforstyrrelser. Her får du informasjon om hva som er sant og usant.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse