Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler at jeg nesten ikke klarer noe

Jente 13 år
 

Spørsmål

Helt siden barnehagen, så har jeg følt at jeg ikke klarer en dritt. Har utrolig store problemer med å forstå alt mulig rart, og sånn har det vært alle de 7/8 årene på skolen. Blir mobba for måten jeg går og løper på, siden knærne mine peker litt innover. Jeg klarer nesten ingenting i mattetimene, naturfagstimene, samfunnsfagstimene og norsktimene osv på skolen, og det er utrolig kjedelig. Noen ganger gråter jeg for jeg får absolutt ingenting til. Ingen vet hvem jeg egentlig er, ikke engang foreldrene mine. Ingen vet hvor store problemene mine egentlig er. Når vi har gruppearbeid på skolen, kommer jeg alltid med to av de mest slemme guttene i klassen, de sier alltid at jeg ikke snakker, at jeg ikke klarer noen ting, osv. Har så lyst til å bare knuse ballene dems >:| Den eneste tingen jeg føler at jeg mestrer er data. Eneste ordentlige vennen jeg har, er hunden min Prince. Er veldig takknemlig for at jeg har han.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med ung.no når du føler at du ikke klarer noe utenom data. Det er ingen god følelse. Først vil jeg gjerne nevne at du beskriver godt hvordan du har det. Det er leit å lese at du opplever at skolen er så vanskelig. 

Kanskje du trenger å finner mer ut av deg selv? Du kan få hjelp til dette. PP-tjenesten kan finne mer ut av hvordan du lærer og hvordan skolen bør tilrettelegge for deg. Det er bra at du kan data. Du kan komme langt med gode datakunnskaper. Har du noen andre interesser? 

Du skriver at knærne dine går innover. Har du vært hos en spesialistlege (Ortoped) Eller fysioterapeut? Det kan være lurt å sjekke dette opp for å finne ut om det er noe som kan hjelpe deg eller om du kan få en forklaring som gir mening for deg. Hvis du får en forklaring på de vanskene du opplever at du har, så kan det bli lettere for deg å forklare andre og møte forståelse. Det er ikke greit at andre mobber og plager deg. Noen ganger mobber barn fordi de er utrygge og det er noe de ikke forstår. Læreren din bør få vite om hvordan du opplever hverdagen din på skolen. Så kan voksne rundt deg lage en plan sammen med deg for at du skal få det bedre.

Snakk eventuelt med helsesøster om det du tenker på. Eller vis det du har skrevet her. For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til. 

Håper svaret mitt gir deg mot til å snakke med noen som kan hjelpe deg. Ikke gi deg selv om du kommer i kontakt med voksne som ikke forstår. Prøv igjen eller prøv en annen voksen. Eller ring en anonym hjelpetjeneste. Det du tar opp er viktig. 

Lykke til videre. Håper du får det bedre snart.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen