Hopp til hovedinnholdet

Jeg er ekstremt sliten hele tiden. Hva er galt med meg?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg er ekstremt sliten hele tiden. Føler meg helt tom, som om jeg ikke har noe å gi. Foreldrene mine hører ikke etter når jeg forteller dem jeg er sliten, og de tror jeg bare vil sove hele tiden, men det er ikke slik. Jeg sover masse, men føler meg alltid like sliten. Skjønner ikke hva som er galt med meg...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er vanskelig å si hva grunnen til din slitenhet kan være. Det kan være mange årsaker til det. Har du lave jernlagre eller lite vitamin D i kroppen kan det foreksempel gjøre at man hele tiden er sliten og trøtt. 

Psykiske påkjenninger eller stress kan også gjøre at en er sliten hele tiden. Mørketiden fører også til at mange opplever at de er konstant trøtt hele tiden. Jeg vil anbefale deg å bestille en time til din fastlege for en vurdering. Din fastlege kan ta blodprøver for å evt. utelukke noe "fysisk", som en infeksjon, vitaminmangel eller noe annet. Fastlegen vil også vurdere den "psykiske" dimensjonen i dette og sammen med deg prøve å finne ut av hva som kan være den beste hjelpen for deg nå. Kanskje kan det være flere ting?

Et bra kosthold og trening kan hjelpe deg til å få mer energi. Hvis det er noe psykisk du plages med kan din fastlege henvise deg videre til psykolog hvis du har behov for det.

Ta en tur til fastlege nå for en prat. Skriv gjerne ned på forhånd litt om hvordan du opplever ting, for det kan være vanskelig å komme på alt når du er hos fastlegen.

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Derfor føler du deg alltid trøtt og sliten

Sovner foran pc'en (colourbox.com)

Føler du deg konstant trøtt og sliten? Da er du ikke alene.

Les mer

Ungdom og søvn

Trøtt jente /colourbox.com)

Ungdom trenger mellom 8 og 9 timer søvn hver natt for at de skal være opplagt på skolen eller på jobben. Ungdom sover i snitt 6,5 timer om natta. Det betyr at mange ungdommer har et søvnunderskudd på 2 timer hver eneste natt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser