Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker å leve i sølibat, er det vanlig?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vil tro at ingen ungdom har spurt om ett lignende spørsmål før. Dette er kanskje ett sjokk for deg, men jeg lever i sølibat. Dette er ikke tull. Jeg elsker å ikke runke eller se på porno fordi jeg får en slags følelse av energi og motivasjon. Jeg har også begynt å snakke mer og mer med jenter. Så ja, livet går vel bedre. Det eneste problemet er at jeg ikke vet om jeg kommer til å ha lyst til å ha sex når jeg blir voksen, som Nikola Tesla. Jeg prøver ikke å etterligne han på noen som helst måte. Han valgte ikke å gjøre det fordi det ville distrahere han fra jobben hans. Jeg gjør det rett og slett for å få ett bedre liv. Jeg er redd for at hvis jeg får orgasme så vil all energien og produktiviteten min gå i dass. Jeg er redd for at jeg vil bli avhengig igjen hvis jeg har sex og at jeg bare vil ha det hele tiden. Jeg lurer på om det jeg gjør er vanlig? Mange sier at å runke er sunt, men jeg mener at det er sunnere å ikke gjøre det, bare en personlig mening

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no.

Hvordan hver enkelt vil forvalte sin seksualitet, er heldigvis opp til hver enkelt. 

Noen lever ut sin seksualitet i stor skala, mens andre ikke ønsker å forholde seg til den. Noen velger å ha sex med seg selv (onanere), og ikke ha sex med andre, mens noen velger å ha sex med andre, men ikke med seg selv. Og så er det noen som velger å verken ha sex på den ene eller andre måten. 

Hver enkelt må velge det som passer best for seg selv, men akkurat om sex er sunt eller ikke, er derimot bevist via utallige studier. Studiene viser at de som velger å ha sex (med seg selv eller andre) har for eksempel mindre tendens til depresjoner og angst enn de som velger sølibat. Sex har også på lang vei samme helsemessige effekt som trening, på hjerte- og karsystemet vårt. Og det er flere gunstige effekter som sex beviselig har på kroppen.

Noen føler seg nok mindre distrahert om de slipper å tenke på den seksuelle biten av seg selv, mens de fleste vil oppleve det motsatte - de blir mer distrahert om de ikke får utløp for det seksuelle. Det kan være veldig vanskelig å kutte ut sexlysten - det er en naturlig del av mennesket, og kan sammenlignes med behovet for å gå på do, spise, sove osv.. 

Hvor vanlig det er å velge å leve i sølibat, finner jeg ingen statistikk på. 

Håper dette er svar på det du lurte på. 

Hilsen Sexologisk rådgiver (nacs), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva gjør at du blir kåt?

Jente biter seg i leppa (colourbox.com)

Hva som gjør at vi blir kåte varierer veldig fra person til person, men de fleste har noe som tenner dem litt ekstra seksuelt. Noen opplever at de sjelden blir kåte, mens andre føler seg nærmest kåt hele tiden. Alt sammen er like normalt.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser