Hopp til hovedinnholdet

Jeg er drit lei livet mitt nå! Jeg vet helt seriøst ikke hva jeg skal gjøre.... 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg er drit lei livet mitt nå! Jeg vet helt seriøst ikke hva jeg skal gjøre.... Altså hver eneste dag begynner jeg å gråte (kan være av hva som helst) jeg tenker mye på livet og døden! Jeg har veldig lyst til og dø, fordi jeg føler ikke livet mitt er vært en damn shit¿ Jeg har altså en fantastisk familie og ikke minst en flott kjæreste, men jeg klarer ikke være glad over noe lenger. Jeg føler hele livet mitt har synket helt ned til bånd. Altså jeg har angst, depresjoner og nå har folk funnet ut av at jeg kanskje har ADHD også, så venter på svar av bup for det også. Depresjonen er jo værst for jeg vil virkelig ta livet mitt. Men jeg vet ikke alltid hvordan jeg skal klare og dra fra alle jeg elsker, men vet heller ikke hvordan jeg skal takle og leve med meg selv heller.... så jeg sliter veldig med dette valget her. Jeg vet heller ikke hvem jeg skal prate med om dette. Bup er bare så bullshit, de går det ikke Ann og snakke med, de skjønner ingen ting av hvordan jeg har det!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 17 år!


Takk for at du skriver til oss i ung.no. Det høres ut som du er fortvilet. Du forteller at du tenker både på livet og døden og at du noen ganger kan ønske deg vekk fra livet men ikke ønsker å forlate de du er glad i og som er glade i deg.

Selvmordstanker kommer ofte i perioder der man har det veldig vanskelig. Nettopp slik som du forklarer at du har det nå. Ofte er selvmordstanker et uttrykk for at man ønsker å flykte fra de vonde følelsene og tankene man har nå heller enn at man ønsker å være død og aldri komme tilbake. Husk at å ta sitt eget liv er en varig løsning på noe som man kan få hjelp til å komme seg ut av (vanskelige tanker og følelser). Dermed blir det viktig for meg å understreke for deg at du ikke må gi opp!

Du skriver at det har vært vanskelig å snakke med BUP og at du opplever dem som "bullshit". Jeg vet ikke helt hva som har skjedd som har gitt deg denne opplevelsen. Jeg vil råde deg til å fortelle akkurat hvordan du har det slik at det er størst mulighet for at behandleren din kan hjelpe deg. Det kan være vanskelig å sette ord på dette noen ganger, men det er viktig at du prøver. Det finnes god behandling både for depresjon og angst. Jeg tror også at hensikten med å utrede deg for ADHD også er at de som har gjort det ønsker å hjelpe deg på best mulig måte for å få det bedre.

Dersom du føler at det har gått helt "i lås" med din behandler på BUP er det også mulig å snakke med:

1) Helsesøster på skolen din. Det er gratis og hun er vant til å snakke med andre på din alder om alt mulig som er vanskelig. Les mer her

2) Helsestasjon for ungdom der du bor. Dette er også gratis. Les mer her

3) Dersom du trenger akutt hjelp kan du ringe Alarmtelefon for barn og unge tlf 116 111. Les mer her

Husk at vanskelige følelser ikke varer evig og det er mulig å få det bedre. Det er fint å høre at du har både en fantastisk familie og en flott kjæreste. De er nok veldig glade i deg og hadde fått det veldig vondt dersom du ikke fantes mer. Ikke gi opp håpet om å få det bedre!

Ønsker deg alt godt. Lykke til videre. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Film om hva du kan gjøre ved depresjon og vanskelige tanker

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser