Hopp til hovedinnholdet

jeg sliter med sosial angst, tvang, selvskading og depresjon. Hva gjør jeg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vet ikke hat hva jeg skal gjøre.. Jeg sliter veldig med sosial angst, depresjon og ocd. Jeg føler det tar opp så mye av hverdagen min. Det med angst så tørr jeg jo ikke å bli kjent med nye personer og det er litt skremmende siden jeg begynner på vgs etter sommeren. jeg er ofte deprimert. jeg blir så lei meg og utafor. jeg holdt på med selvskading i 7 og 8.klasse, gjorde det ikke på 1 år, men ar begynt litt igjen. Det er ikke noe gøy å føle seg så lei seg og ubrukelig hele tiden.. Ocd har jeg egentlig ikke vært et så stort problem for meg igjennom årene, men det er mye verre nå. Jeg takler ikke å høre på folk tygge/smatte. Jeg blir fylt opp av raseri og jeg klarer ikke å være på do f.eks når noen står på utsiden. Alt dette tar opp så mye energi av meg og jeg er så sliten.. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15

Du sliter med sosial angst, ocd og depresjon og nå har du begynt å selvskade litt igjen. Du føler deg mye lei deg og utenfor. Det høres ut som du har det vanskelig og trenger hjelp til å få det bedre. 

Sosial angst fører ofte til at en ikke tør å snakke med folk fordi en føler at det en har å si er dumt eller ikke bra nok. Ofte kan en innerst inn vite at en er like bra som andre, men følelsene sier noe annet. En blir redd for at andre skal le av en, synes en er teit eller mindre verdt enn andre. 

Ocd handler om å ha tvangstanker og/eller tvangshandlinger. Det kjennes som tanker eller handlinger som en ikke klarer å stoppe og en kan bli fryktelig sliten av å ha det sånn. 

Både sosial angst og ocd kan føre til at en er mye lei seg, mer en det som er vanlig. Det kan også hos noen føre til selvskading som ofte er en måte å forsøke å få bort de vonde følelsene ved å skape smerte på kroppen i stede for. På denne måten kjenner en mer på smerten på kroppen enn inne i seg. Samtidig vet du sikkert at selvskadingen på lengre sikt bare gjør det verre. 

Sosial angst, ocd, selvskading og depresjon kan en blir frisk av. For å få det bedre trenger du hjelp. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med en voksen som du er trygg på eller kan stole på. Kanskje er dette foreldrene dine? Eller kanskje er det helsesøster på skolen. Du kan også kontakte helsestasjonen for ungdom. Fortell dem hvordan du har det. Vær åpen om hva du sliter med. Sammen kan dere finne ut av hva som skal til for å få det bedre enten det er samtaler med helsesøster eller på helsestasjonen for ungdom eller henvisning til psykolog. 

 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser