Hopp til hovedinnholdet

MASSE problemer

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har MASSE problemer. Jeg kan ramse opp litt i små ord: pappa drept 1,5 år siden. Dårlig råd. Pappas side av familie glemmer meg. Føler meg alene. Ingen venner. Alene hel tiden. Ekstra mamma glemmer meg. Dårlig på skole. Kjærlighetssorg. Komme Ikke over ex. Venner som svikter. Blir mobbet. Spiseforsyrrelser. Selvmords tanker. Familie problemer. Søsken i Brasil aldri ser dem. Pedofil lærer. Osv. Ingen vet om dette. Det jeg vil er å få venner. Det er ikke lett. Alle har venner på ungdomsskolen. Ingen vil at det skal komme en ny eller noe. Så... hjelp!! Jeg vil komme over ex. Men vil ha han tilbake. Mistet all kontakt med han og jeg savner han!! Han blokka meg på snap og kontakter. Hvordan få det normalt mellom oss???!!!!! Hjelp !!!! Plisss

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du tar kontakt med ung.no og søker råd og tips når du opplever å ha masse problemer. Kjærlighetssorg er vondt og vanskelig. Det kan være med å forsterke alt annet som er vanskelig. Så det er forståelig at du legger ekstra vekt på at du ønsker det skal bli normalt mellom deg og exkjæresten din.

Det er ingen som kan ta bort det vonde som har skjedd i livet ditt. Men du kan få hjelp til å tåle livet sånn som det er. Det kan også være at noen som jobber på skolen kan hjelpe deg med å få venner, bli inkludert og akseptert i klassen og på skolen.

Du nevner noe viktig. At du trenger å bli sett av voksne hjemme og at du er mye alene. Her har voksne rundt deg et ansvar for å jelpe deg. Men kanskje du må hjelpe dem å hjelpe deg? For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til. Du kan begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene. Og du kan ta kontakt med barneombudet: Ring 22993950. Åpent kl. 09:00 - 15:00. På nett: barneombudet.no

Husk at du er verdifull og god nok som du er. Jeg får inntrykk av at du gjør så godt du kan. Prøv å hente frem styrken du har inni deg. Jeg er sikker på at du har mange ressurser og sterke sider som du kan bruke til glede for deg selv og andre rundt deg. Du beskriver at du har opplevd mye vanskelig. Du har lært mye om livet i ung alder. Det kan være vanskelig å håndtere mange vanskelige opplevelser på en gang. Det kan derfor være lurt å få hjelp til å sortere litt i tankene. Hva du kan gjøre noe med selv? Hva man ikke kan gjøre noe med? Og hva andre må hjelpe deg med. Håper noe av det jeg har skrevet hjelper deg litt videre. Se også vedlagte artikler.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Sveip deg til venner

To jenter sitter ved siden av hverandre, og den ene jenta har en data i fanget sitt. (www.colourbox.com)

Sliter du med å finne venner? Da er kanskje en venne-app noe for deg.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å gå alene med det vonde. Selv om alt føles håpløst eller svart finnes det løsninger.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

- Det er kaos i hodet mitt, jeg klarer ikke noe

Gutt fortviler (colourbox.com)

Jeg føler at alt bare er kaos inni meg. Jeg sliter med selvtilliten og kjenner at ting ikke er bra. Jeg vil så gjerne få det bedre, men aner ikke hvordan. Er det noe jeg kan gjøre selv?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing