Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for at jeg ikke kan gå på do

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg blir fort veldig stresset. Vi har en brønn hjemme som har dårlig tilsig til tider. Da kommer det lite vann til huset. Jeg er alltid redd for at det skal gå tomt eller være lite slik at jeg ikke kan gå på do. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er forståelig at du bekymrer deg for at toalettet ikke skal fungere. Hvis det er en risiko for at det faktisk kan skje, bør du lage en plan.

Lag en plan for:

  • Hvordan toalettet kan ordnes hvis dere går tom for vann hjemme. Hvem du kan kontakte og hva du eventuelt må gjøre?
  • Lag en plan B for hvor du kan gå på toalettet når den doen du bruker ikke fungerer. Hos en nabo? Ute? En alternativ do?
  • Snakk med voksne hjemme om hva de gjør for å unngå trøbbel med do.

Hvis du bor hjemme sammen med foreldrene dine eller andre voksne, bør du snakke med dem om bekymringene dine og høre hvordan de tenker om dette. Du skriver også at du fort blir veldig stresset. Snakk gjerne med noen om dette. Helsesøster på skolen hvis du går på skole. Eller fastlegen din. Det går an å få hjelp til å lære seg teknikker for å roe ned stresset når det kommer. Stresset handler gjerne om tanker og hvordan du tenker om en situasjon. Noen ganger kan man klare å ta kontroll over hvordan man tenker som igjen virker inn på hvordan man har det. Se også vedlagte artikler. Håper svaret mitt var litt til hjelp.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er stress?

Tenåringsjente (www.colourbox.com)

Stress er et ord vi bruker hele tiden uten å tenke særlig over hva vi legger i det. Men hva betyr det egentlig? Hva skjer i kroppen når vi er stressa?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse