Hopp til hovedinnholdet

Hvordan vise motstand mot innvandring uten å bli kalt rasist og nazi?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

hei jeg liker ikke innvandrere og andre kulturer er lei av at alt skal bi mer forskjellig jeg føler at liberalismen tar bort min norske stolthet og tradisjoner. det er vanskelig å ikke være rasist når du har fakta om at disse innvandrerne fra forskjellige kulturer er kriminell og prøver å få islam normalt i Norge. jeg vill ikke ha dem her. hvis jeg hadde dratt til midt østen og gjort noe de ikke har likt ville jeg ha fått straff kanskje døds straff men når de kommer hit ulovlig og tar skattepenger og får ikke straff for ting som ikke er aksepter i Norge som f.eks pedofili. hvordan vise sin politiske mening når du blir kalt rasist og nazi

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

Hei,

Takk for at du tar kontakt med Ung.no. Nå vet ikke jeg helt hvor du har informasjonen din fra, men det er nok ikke helt sånn at innvandrere eller mennesker med annen kulturbakgrunn enn deg er mer kriminelle enn andre. Det vil si, blant registrerte lovbrytere er det noe overrepresentasjon innenfor enkelte grupper. Det kan du lese mer om på Statistisk sentralbyrå (ssb) sine sider. Det er med andre ord heller ingen ting som tyder på at folk som kommer til Norge fra andre land ikke får sin straff dersom de bryter loven. Det kan du også lese mer om på ssb sine sider. Der kan du også lese mer om hvordan kriminaliteten i Norge totalt har gått ned de senere årene. Det stemmer altså ikke at det har blitt mer kriminalitet i Norge selv om andelen mennesker med annen bakgrunn enn norsk har økt. 

 

Når det gjelder islam i Norge er det fortsatt sånn at bare en liten prosentandel i Norge har muslimsk bakgrunn. I følge ssb og forskning.no har omtrent 5% av befolkningen bakgrunn fra et muslimsk land, og man tror at det er ca 4% som selv er muslimer. Noen av dem som kommer fra muslimske land har flyktet til Norge fordi de ikke er muslimer. Til sammenligning er det 619.000 registrerte medlemmer av trossamfunn utenfor den norske kirke, det er 152.000 registrerte katolikker i Norge (i følge ssb og den katolske kirke), mot 153.000 registrerte muslimer i Norge. Ellers anbefales du å lese om hva rasisme og nazisme er, for eksempel på Antirasistisk Senters nettside for skoleverket. Håper at dette kan være til hjelp med å øke kunnskapsnivået noe.

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er hatprat, og hva gjør du hvis du opplever det?

Hatprat (ung.no)

Hatprat er ytringer som sprer eller oppfordrer til hat mot personer fordi de tilhører en bestemt gruppe. En gruppe kan for eksempel være en bestemt religion eller seksuell legning. Noen hatefulle ytringer er ulovlig etter straffeloven.

Les mer

Retten til ytringsfrihet

PC og notatblokk (colourbox.com)

Ytringsfriheten er en frihet til å gi uttrykk for meningene sine, og til å søke og motta informasjon. I Norge står ytringsfriheten sterkt, men det finnes visse begrensninger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn