Hopp til hovedinnholdet

Jeg har tanker om at andre har dødd pga meg, er deprimert og alt er kaos

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Det er litt kaos i meg! Jeg har nettopp startet lamictal på grunn av at jeg har depresjoner som kommer igjen, igjen og igjen! Så jeg er ikke så superhappy enda! Jeg er bare litt sånn rasløst og fortvila! Jeg vil ikke si noe til psykologen fordi jeg vet ikke helt om jeg kan stole på han og de andre. Jeg kjenner meg veldig skeptisk fordi jeg føler at de sitter rundt et bord å pratet om meg! Han sier at det er kun han som leser journalen, men jeg føler de bare vil ødelegge for meg alle sammen! Så jeg blir så lei meg også! I tillegg så det personer på grunn av meg, for noen år siden døde to person på grunn av meg og nå nylig døde en annen person på grunn av meg! Jeg vet ikke hvorfor, det bare skjedde. Jeg fikk sjokkk da jeg hørte at han døde (Avicii), men jeg forsto raskt at det var på grunn av meg fordi det var så mye felles. Jeg skjønner ikke helt hva som er meninga, og om det er et tegn/hint til meg?? Jeg skjønner ikke hva det er meninga jeg skal gjøre!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 20 år. 

Takk for at du skriver til ung.no. Du forteller at du er deprimert og har vært det flere ganger. Du har startet med medisin som heter Lamictal og du er skeptisk til psykologen din. Du har opplevelsen av at andre har dødd pga. deg. Du lurer på om Avicii sitt dødsfall var et hint til deg.

Det høres ut som du har det litt kaotisk nå. Ettersom du forteller at du er i behandling hos psykolog og har startet nylig med medikamenter så tenker jeg at det hadde vært aller best for deg dersom du klarte å sette ord på det du skriver til ung.no til psykologen din. Det vil være vanskelig for psykologen din å hjelpe deg skikkelig dersom du ikke stoler på han/henne og unnlater å fortelle hvordan du har det.

Jeg vet ikke hvorfor du føler at psykologen sitter rundt bordet og prater om deg. Det kan godt hende at psykologen jobber i et team som tar opp saker sammen - men da er dette i så tilfellet for å kunne hjelpe deg på best mulig måte og ikke for noen annen grunn. Jeg tenker at du kan spørre psykologen rett ut om dette som du er bekymret for angående informasjon om deg. Det høres ikke logisk ut at behandlerne skal ødelegge for deg, men det er viktig at du setter ord på at du føler det slik for å kunne avklare disse tankene. Psykologen og de andre er der for å hjelpe deg og de hjelper deg best dersom du forteller åpent hvordan du har det.

Du tenker på at andre har dødd pga. deg, inkludert Avicii. Du lurer på om dette også kan være et hint til deg. Jeg tror at disse tankene er et uttrykk for hvor vanskelig du har det nå. Det er ikke din feil at Avicii er død. Det går ikke an å styre at andre folk skal leve eller dø med tankene. Uansett om han har tatt sitt eget liv eller dødd på andre måter så kunne ikke du gjort noe med dette. Jeg tror som sagt at disse tankene oppstår hos deg nå fordi du ikke har det så bra.

Jeg vil som sagt råde deg til å snakke mer åpent med behandlerne dine for å kunne få mest mulig hjelp. Dersom du vil det kan du også vise det du har skrevet til meg dersom det er lettere å gjøre det på den måten.

Jeg ønsker deg uansett lykke til videre og sender deg en klem. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer

Journal og helseopplysninger

Helsejournal (ung.no)

Finnes det noen journal på meg? Vet fastlegen eller helsesykepleier at jeg var på sykehuset og hva de gjorde med meg der? Kan jeg gå til legen og få all informasjon om helsa mi fra jeg var liten og fram til nå?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser