Hopp til hovedinnholdet

Den jeg liker spredte rykter om meg og foreldrene mine skal skilles

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år. Jeg har sagt til en gutt at jeg liker han, han lovte å ikke spre det videre. Når jeg møtte noen gutter fra trinnet i dag så sa de: ååå du liker Petter! Og du spurte han om å bli sammen! (Men jeg spurte han aldri) Jeg oppførte meg modig og sa: ja, jeg liker Petter, har du problem med det? De andre ble helt stille. Men alle på hele skolen vet om det, og de ler av meg. Til alt dette så skal mamma og pappa skille seg, jeg fikk vite det i går. Jeg orker ikke mer, vil bar bytte skole! Jeg har venner som støtter meg, men jeg føler meg fortsatt mobbet av de andre gutta. Nr.1 jeg har kjærlighetssorg og nr.2 den jeg likte spredde rykter om meg! Dette er en av de værste ukene jeg har opplevd! Jeg bare prøver å ikke bli det, jeg tenker at alt kommer til å gå bra etter det dårlige, men det bare blir værre og værre hver dag! Jeg har bare vondt i hjertet og holder på å gråte. Jeg tror at jeg burde gå til rådgiveren på skolen! Kanskje hun hjelper!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år!

Jeg forstår godt at du har det vondt nå. Den gutten du liker holdt ikke det han lovte og nå snakker andre om at du liker han. I tillegg til det har du nettopp fått vite at foreldrene dine skal skille seg. 

Aller først vil jeg rose deg for at du klarte å svare ærlig når de guttene ertet deg for at du liker en gutt! Du var veldig modig! Ofte er det e veldig effektiv metode for å få slutt på erting og rykter. Du skal være stolt av deg selv! 

Det føles forferdelig når noen ikke holder det de lover. Du trodde at gutten du liker skulle holde på hemmeligheten, men det gjorde han ikke. Du føler deg kanskje både sviktet og krenket. Slike følelser er vanskelig å håndtere, spesielt når du er sårbar fordi du er forelsket. Nå har du kjærlighetssorg fordi du tenker at den gutten du liker ikke liker deg, siden han sprer rykter. 

Det er bra at du har gode venner som støtter deg! Selv om det kjennes håpløst ut og du vil bytte skole så er det nok ikke en god løsning. Da vil du ikke ha de gode vennene rundt deg lenger. Dessuten vil ryktene om deg og denne gutten antakeligvis snart bli færre. 

Det er vondt å få vite at foreldrene skal skille seg. Det kan kjennes utrygt og skummelt å ikke vite hvordan ting skal bli etterpå. Det er viktig at du snakker med mamma og pappa om hvordan du har det. De er helt sikkert bekymret for hva du (og søsknene dine, hvis du har det) tenker om dette. Det er ingen lett situasjon, verken for foreldrene dine eller deg. 

Det er så fint at du prøver og tenke at alt vil bli bedre, for det tror jeg det blir! Men det kan nok være godt for deg å snakke med noen om både ryktene, kjærlighetssorgen og skilsmissen. Du kan godt snakke med rådgiveren på skolen. Du kan også snakke med sosiallærer eller helsesøster om du har det på skolen. Helsesøster kan du også ta kontakt med på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesøster har ofte mye erfaring med å snakke med ungdom som har ulike utfordringer. Helsesøster har også mye kunnskap om det å ha skilte foreldre.

Uansett hvem du velger å snakke med vil det kanskje gjøre at du ser litt lysere på ting. Det hjelper å sette ord på vonde og vanskelige ting! 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Rykter og ryktespredning

Rykter

Rykter er opplysninger om noe eller noen som spres til én eller fler personer. Ryktene kan være både sanne og usanne, men de handler gjerne ofte om tinge som setter andre i et negativt lys.

Av Skage, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing