Hopp til hovedinnholdet

Jeg trives ikke i byen jeg bor i, har mistet venner, droppet ut av skolen.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! jeg er en jente på 17 år. Jeg har droppet ut av skolen, og mistet veldig mange venner etter det. prøver å ta kontakt, men blir bare avvist gang på gang.. Jeg bor i en by som jeg ikke trives i det hele tatt. Vil flytte ut hjemmefra og til en annen by, men har verken råd eller mot til å gjøre det. Er livredd for å være alene. Jeg føler jeg trenger en ny start. Bor i en by hvor alle kjenner alle, så det å prøve å få nye venner er ikke så lett. Vet ikke hva jeg skal gjøre. Er ikke klar for å begynne på skole igjen, vurderer å gå folkehøgskole, men har ikke råd til det heller. Klarer ikke snakke med foreldrene mine om det på en måte som de forstår heller.. Hva skal jeg gjøre?? Hilsen j17

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du har det vanskelig om du har droppet ut av skolen og det har ført til at du har mistet de fleste vennene dine. At du i tillegg opplever å bli avvist når du forsøker å ta kontakt på nytt, er selvfølgelig med på å gjøre det ekstra vanskelig for deg. Jeg forstår at du tenker at det ville være en god løsning å flytte til en annen by og få en ny start.

Du sier at du ikke er klar for å begynne på skolen igjen og ikke har mot eller økonomi til å flytte. I tillegg synes du det er vanskelig å snakk med dine foreldre om situasjonen din. Jeg blir da litt nysgjerrig på hva som er årsaken til at du droppet ut av skolen. Mange unge som dropper ut av skolen, sliter med angst og psykisk vansker, er det tilfelle hos deg? Eller er det andre årsaker?

Det er vanlig å tenke at en god løsning er å reise fra problemene og starte på nytt et annet sted. Og spesielt om en opplever at det å ta tak og utfordre sine problemer fører til angst. Da er det normalt at en ønsker å unnvike det som føles vanskelig og ubehagelig.

Det kan fungere greit å flytte, men som du sier, krever det både mot og økonomi. Men et år på folkehøyskole, er for mange en god start. Jeg vil anbefale deg å kontakte lånekassen for å høre hva du har rett på av økonomisk støtte til å ta et år på folkehøyskole. Men i tillegg må nok foreldrene dine støtte deg endel. Derfor vil jeg anbefale deg å ta en god prat med dem om dette. Du kan evt. la dem få lese ditt spørsmål og svar her, om du synes det er vanskelig å forklare situasjonen for dem. Les også artikkelen jeg legger ved. 

Men jeg vil også anbefale deg å forsøke å ta problemet med roten. Finn ut hva du tenker og føler som gjør det vanskelig for deg å gå på skolen. Og hvorfor du synes det er så vanskelig å snakke med noen om dette.

Skolen er den beste arena for unge til å få og holde på vennskap, derfor er mitt beste råd til deg at du kommer inn i en eller annen form for skolegang, enten det er folkehøyskole, eller annen form for utdanning. 

Ta mot til deg og be om hjelp til å finne en måte å få deg tilbake på skolen. Du vil aldri føle deg klar om du ikke tar noen sjanser og utfordrer deg selv. Ta kontakt med noen voksne som kan hjelpe deg. Det kan være sosiallærer på skolen du gikk på, oppfølgingstjenesten, eller noen andre voksne som du stoler på.

Det er også viktig at du forsøker å være mer aktiv og ikke sitter for mye hjemme og grubler på dine vansker. Hva liker du å holde på med, hvilke interesser har du? For mange kan det å starte med en fritidsaktivitet ved å melde seg inn i en klubb eller forening, eller gå et kurs, være en fin arena til å treffe nye venner. Det at dere har felles interesse, gjør det lettere å bli kjent og dere har noe å bygge videre på. Da får du også venner utenom skolen.

Et tips er å melde seg inn i Røde Kors, de har mange tilbud til unge i din alder. Ellers finnes det fritidsklubber, kor og diverse idrettslag i de fleste kommuner. Hvis du ikke vet hva som finnes av tilbud, spør en voksen som kan hjelpe deg.

Jeg anbefaler deg også å snakke med noen voksne om dine tanker og følelser knyttet til dine vansker med å få venner og hvorfor du droppet ut av skolen. Da er helsesøster på helsestasjon for ungdom være en du kan snakke med. For det hjelper å snakke med noen når en føler seg alene og livet føles vanskelig. Og sammen kan dere finne ut om trenger mer behandling eller oppfølging.

Jeg anbefaler deg også å sjekke ut de artiklene jeg legger ved svaret.
Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer

Pause fra videregående?

Jente tenker (colourbox.com)

Mange dropper ut av videregående skole før man er ferdig. Det er mange årsaker til dette, men det er lurt å starte opp igjen etter pausen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Ingen skoleplass? Sluttet på skolen eller som lærling?

ungdom sitter (colourbox.com)

Er du arbeidsledig, eller har du et venteår? Da har du rett til hjelp fra oppfølgingstjenesten.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra