Hopp til hovedinnholdet

Livet mitt går ganske nedover, det føles ikke som at det er noe oppover.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Livet mitt går ganske nedover, det føles ikke som at det er noe oppover. Jeg har flere ganger tenkt på selvskading, men har klart å stoppe meg selv rett før, men jeg er nærmere og nærmere for å gjøre det, og tanken på å slutte livet mitt har lugget som en dyster sky over meg. Jeg har følt at jeg ikke klarer ting, at jeg bare skuffer alle sammen og ikke er bra nok. Jeg klarer ikke å komme ut av disse dystre tankene. Og ikke send meg de artikklene dere har alerede skrevet, de hjelper ikke for meg. Jeg har ikke lyst til å fortelle noen om dette fordi da vil de føle medfølelse og bry seg mer om meg, og se på meg med et annet perspektiv, jeg har smilt hele tiden når jeg er med noen så de ikke skal finne ut av hva som faktisk kjer inni meg, de dystre tankene. Jeg har vært nærme flere ganger på tanken på å løpe hjem fra og ende livet.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Du har det veldig vanskelig og føler du ikke klarer ting, at du bare skuffer alle sammen og ikke er bra nok. Det er vondt å lese om hvordan du har det og jeg tenker det er bra du skriver inn her til oss med håp om å få litt hjelp på veien. 

Det er alvorlig det du skriver om. Du har tenkt på selvskading og har selvmordstanker. Det gjør meg bekymret for deg! Du skal ikke være alene og ha det sånn som nå. Du skriver det jo så tydelig selv at du ikke klarer å komme ut av disse dystre tankene. Derfor er det veldig viktig at du nå strekker ut hånden til noen voksne rundt deg og ber om hjelp. 

Jeg forstår at det kan være vanskelig å snakke om vonde tanker og følelser. Men det er viktig at du gjør nettopp dette nå. Du behøver ikke å si alt eller så mye, det viktigste er at det kommer frem at du har det ordentlig vanskelig og trenger hjelp. Kanskje du kan få til å skrive noe ned og gi til en voksen som du har rundt deg som eks. foreldrene dine, en god tante eller onkel, eller læreren din? Du kan også vise til det du har skrevet inn her til oss. Du gir en god beskrivelse av at det ordentlig vanskelig for deg nå og ved å vise dette, så kan de voksne rundt deg hjelpe deg med å få til en god samtale om det som er så vondt. Du trenger mennesker som bryr seg om deg og som kan gi deg trygghet, omsorg og støtte. 

Det finnes hjelp å få, ikke gi opp! Du kan gå til helsesøster på skolen eller du kan gå til Helsestasjon for ungdom. Der kan du få støttesamtaler over tid. De vil og kan hjelpe deg. Du kan alltids ringe Alarmtelefon for barn og unge på tlf. 116 111 eller bruke chattetjenestene www.korspaahalsen.no eller www.soschat.no. De er der for deg!

Du skriver at du ikke vil ha artikler vedlagt, men jeg tillater meg likevel å legge ved noen som jeg tror kan være veldig bra for deg å ta en titt på. Der finner du mange gode råd for hva du kan gjøre og hvordan du kan få det bedre. Les de og forhåpentlig så kan noe av det som står der hjelpe deg litt videre. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønske deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Få hjelp med psykiske vansker på Sidetmedord.no

(Foto: H. Naibaho, Unsplash.com)

Mange synes det er lettere å skrive enn å snakke om det som er vanskelig. Skriv til Sidetmedord.no og få svar fra voksne veiledere eller andre unge om det som er psykisk tungt.

Les mer

Film om hva du kan gjøre ved depresjon og vanskelige tanker

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Jeg vil snakke med noen for å dele tankene mine

Nervøs dame (colourbox.com)

Noen ganger er det vært fint å kunne snakke med noen andre enn venner. Det finnes voksne som har tid til å lytte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser